Idi na sadržaj

Horusovi sinovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Horusovi sinovi kao djeca - Imseti, Duamutef, Hapi i Kebehsenuef
Horusovi sinovi kao djeca - Imseti, Duamutef, Hapi i Kebehsenuef
Horusovi sinovi
druga imena Amentiji
roditelj(i) Horus i Hator
opis bogovi čuvari kanopa i mumija


Četiri Horusova sina ili Amentiji su četiri boga blizanca u egipatskoj mitologiji, Ozirisovi potomci, koji žive sa njim u Duatu.

Opis i nastanak[uredi | uredi izvor]

Horusovi sinovi su djeca Horusa i Hator. Njihova su imena Imseti, Hapi, Duamutef i Kebehsenuef. Brat im je Ihi. Razlog zašto ih ima baš četiri je taj što oni personificiraju strane svijeta i Šuove stupove. Imseti ima ljudsku glavu, a svi ostali imaju životinjsku. Prije Novog kraljevstva Imseti je bio obojan u žuto i nije imao bradu, pa se smatra da je to zapravo bila božica, Horusova kćer, te se zvala Imset (imena božica obično završavaju na t). Poslije je božica promijenjena u boga, te joj je ime promijenjeno. Ime Hapija se isprva pisalo na hijeroglifima kao dvije guske, pa Hans Bonnett misli da su isprva bila dva božanstva, božica nepoznatog imena i bog Hapi; božica je nestala, pa je ostao samo Hapi. Takođe, prije Novog kraljevstva su svi Horusovi sinovi prikazivani sa ljudskim glavama i krunama. Stariji mit kaže da su ova božanstva nastala iz Nuna, a po Raovoj zapovijedi ih je spasio Sobek, a Anubis im je dodijelio ulogu svojih pomoćnika. Smatralo se da neke zvijezde na nebu predstavljaju Horusove sinove. Oni su obično prikazani kao mumificirana djeca bez ruku, ali su ponekad odrasli. Tada se Duamutef lako može zamijeniti sa Anubisom.

Imseti[uredi | uredi izvor]

iim
z
tii
Ozirisova sudnica - kraj Ozirisa stoje njegovi unuci, Horusovi sinovi. Iz Huneferova papirusa.

Imseti (Sety, Mesti, Mesta) ima ljudsku glavu. Dok je smatran božicom Imset, zvan je i Amset. Njegovo ga ime povezuje sa bogom Setom, a izgled sa njegovim djedom Ozirisom. Zaštitnik je jetre, bog je juga, a štiti ga njegova baka Izida.

Hapi[uredi | uredi izvor]

HAa5
p
ii

Hapi ima glavu babuna. Njegovo ime se piše i Hapy. Ime boga Nila se također izgovara Hapi, a može se pisati i Hapy (iako između ta dva boga nema nikakve povezanosti). Hapi je bog sjevera i štiti pluća. Njega štiti Neftida, sestra njegove bake Izide. Hapijevo ime je povezano sa vodom, na hijeroglifima.

Duamutef[uredi | uredi izvor]

N14G14t
f
iliN14
D37
t
f

Duamutef ima glavu šakala. To ga povezuje sa njegovim stricem Anubisom. Njegovo ime znači onaj koji štuje svoju majku. Zaštitnik je trbuha, bog istoka. Štiti ga ratna božica Neit. U nekim egipatskim tekstovima Duamutef naziva Ozirisa svojim ocem, te govori da ga štiti od njegova neprijatelja.

Kebehsenuef[uredi | uredi izvor]

W15snsnsnf
Odrasli Kebehsenuef i Hapi, sa svojim djedom Ozirisom, grobnica Ramsesa III.

Kebehsenuef ima glavu sokola, što ga odmah povezuje sa njegovim ocem Horusom. Zaštitnik je crijeva i bog zapada, a štiti ga božica škorpija Selkis.

U kulturi[uredi | uredi izvor]

  • Horusovi sinovi su spomenuti u računalnoj igri Hexen II.
  • U filmu Mumija organi Ankh-Sen-Amun su unutar posuda u obliku glava Horusovih sinova.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Caroline Seawright: Sons of Horus – Imsety, Hapy, Duamutef and Qebehsenuef

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]