Hotinski mir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hotinski mir
{{{slika_alt}}}
Hotinski mir od Marcello Bacciarelli
VrstaMirovni sporazum
Potpisan9. oktobar 1621. (1621-10-09)
LokacijaHotin, Moldavija (pokrajina)
Strane

Hotinski mir bio je sporazum između Poljsko-Litvanske Unije i Osmanlijskog Carstva koji je potpisan 9. oktobra 1621. godine nakon bitke kod Hotina, čime je okončan Poljsko-osmanlijski rat.[1][2] Ovaj mirovni sporazum nije rezultirao promjenom granice, ali se Savez složio da zaustavi svoje miješanje u Moldaviji. Obje strane su odnijele pobjedu, jer je Savez smatrao bitku kod Hotina uspješnom zaustavljanjem invazije Osmanlijskog Carstva.

Sporazum je bio prilično povoljan za Savez, ali je i Osmanlijski Sultan dobio ono što je želio. Nije bilo teritorijalnih promjena; potvrđeno je da je granica Saveza i Osmanlija rijeka Dnjestar, a Savez je priznao osmanlijsku kontrolu nad Moldavijom. U Savezu i među ukrajinskim kozacima, zaustavljanje ogromne osmanlijske vojske doživjelo se kao velika pobjeda.

Uslovi sporazuma[uredi | uredi izvor]

Sporazum je najvećim dijelom ponovio raniji Sporazum iz Buše (1617), o kojem su pregovarali Stanisław Żółkiewski i Iskender-paša. U tom sporazumu ugovoreno je da se Poljska neće miješati u unutrašnje stvari osmanlijskih vazala u Transilvaniji, Moldaviji i Vlaškoj, Savez je trebao spriječiti kozake da upadaju u zemlje u Osmanlijskom Carstvu, dok je ustupio Hotin. Zauzvrat, Osmanlijsko Carstvo je obećalo da će zaustaviti tatarske napade.

S druge strane, Osmanlije su, iako su stekle priznanje svoje kontrole nad Moldavijom, u mnogo gorem stanju. Primjetno, Chodkiewicz nije bio jedini koji je umro zbog te bitke: sam sultan Osman platio je najveću cijenu za neuspjeh svojih planova. Rezultat Hotina i neuspjeh Osmanlija da slomi brojčano nadjačanu vojsku Saveza naveli su Osmana da za to okrivi janjičare. Osman je želio modernizirati vojsku, koju je krivio za poraz; njegovim planovima za modernizaciju su se, međutim, usprotivili tradicionalno nastrojeni janjičari, što je kulminiralo pobunom janjičara 1622. godine, u kojoj je Osman II ubijen.

Granica Saveza i Osmanlija bila je prilično mirna sve do Poljsko-osmanlijskog rata (1633-1634).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Newton, Michael (17. 4. 2014). Famous Assassinations in World History: An Encyclopedia [2 volumes] (jezik: engleski). ABC-CLIO. str. 392. ISBN 978-1-61069-286-1. Arhivirano s originala, 1. 12. 2022. Pristupljeno 25. 5. 2023.
  2. ^ KURTARAN, Uğur (24. 3. 2022). "DETERMINATION OF THE OTTOMAN-POLISH BORDERS ACCORDING TO THE TREATY OF KARLOWITZ". Osmanli Mirasi Arastirmalari Dergisi. doi:10.17822/omad.2022.211. ISSN 2148-5704.