Hrast crnika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hrast crnika
Lišće hrasta crnike
Lišće hrasta crnike
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedFagales
PorodicaFagaceae
RodQuercus
VrstaQ. ilex
Dvojno ime
Quercus ilex
L.

Hrast crnika (lat. Quercus ilex) je zimzeleno drvo iz roda hrastova, porodice Fagaceae.

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Uspijeva u Sredozemlju. Autohtona je vrsta u Bosni i Hercegovini. Raste u bosanskohercegovačkom primorju i na ostrvima. Najvažnija je vrsta sredozemne zimzelene šumske vegetacije. U različitim je stanjima degradacije od makije do ljutih krških priobalnih kamenjara.

Izgled[uredi | uredi izvor]

Naraste 10 do 20 m zavisno od kvaliteta staništa. Kora je mlađeg debla siva i glatka. Izbojci su pustenasti. Lišće je jajoliko ili duguljasto, 3-7 cm dugo, ušiljena vrha, cijela ruba na odraslim primjercima ili oštro napiljeno na izdancima. Odozgo je tamnozeleno i sjajno, a odozdo bijelo-pustenasto i kožasto. Peteljka je kratka. Plod je žir. Po više njih nalaze se na zajedničkoj stapci, a ljuske kupule čvrsto su prilegle i pustenaste. Drvo je teško i tvrdo.

Lišće i rese u proljeće

Ekološki zahtjevi[uredi | uredi izvor]

U mlađoj dobi podnosi puno zasjene, dok starija stabla trebaju puno svjetla. Dobro podnosi sušu. U prirodnom području pridolaska u ljetnim mjesecima, nekada jedva padne kap kiše. Prilagodio se na sušu kožastim listovima, uvućenim pučima, velikom korijenskom mrežom i dr. Vrlo je osjetljiv na niske temperature vazduha i tla. Tek iznikli hrast ne podnosi temperature ispod nule, a kambij stabiljke može podnijeti i do – 25 °C. Otporna je na visoke temperature. Nema velike zahtjeve prema tlu. Izbojna snaga iz panja je velika. Stabla crnike iz sjemena dožive do 1000 godina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]