Hrkljuš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hrkljuš je sport izmišljen za potrebe TV emisije, odnosno imaginarna "narodna bosanska igra" nastala krajem osamdesetih godina XX vijeka, kao proizvod mašte tvoraca popularne sarajevske televizijske humorističke serije "Top lista nadrealista". U jednoj od epizoda serije dio radnje se odnosio na "direktan prijenos" lokalnog takmičenja u ovom sportu.[1]

Pravila[uredi | uredi izvor]

U skladu sa prikazanim meč je počinjao tako što se više takmičara raspoređivalo u krug, raskoračivši se u stranu. Potom igrač koji vodi igru u krug ubacuje nešto nalik na loptu krpenjaču nasumice nekom od učesnika. Započinje dodavanje lopte. Kome lopta ispadne iz ruku, napušta krug, udara se šakom u čelo i vičići glasno "Do mene, do mene!". Kad igrač koji vodi igru vikne "Hrkljuš!", pobjednik je onaj kod koga se u tom trenutku lopta nalazi.

Hrkljuš je svaki učesnik koji je ispao iz igre. Za njega je to ponižavajući čin, a igra traje sve dok svi učesnici, osim zadnjeg, ne postanu hrkljuši. Pobjednik je onaj takmičar kome lopta nije u tome ciklusu ispala iz ruku.

Utjecaj na pop kulturu[uredi | uredi izvor]

Pojedinci su nagađali da se ovim izmišljenim "sportom" namjeravalo karikirati derviški obred iranskih pazdarana, u kom bi derviši nožem napravili rez na čelu, povezali ga trakom na kojoj je ispisan neki ajet (rečenica) iz Kurana, a zatim se udaraju po rani čime pojačavaju krvarenje.

Brzo nakon emitovanja predmetne epizode Nadrealista, ova riječ je ušla u žargonsku upotrebu.

Ona podrazumijeva:

  • tvrdoglavo ustrajavanje na promašenom putu,
  • učešće u situaciji čija su pravila nebulozna i promjenljiva,
  • drugo ime za neki narodni sport ili tradiciju (satirično),
  • smiješno pridržavanje nekih tradicionalnih pravila.

Godine 1991. je objavljena računarska igra Hrkljuš, za Commodore 64. Autori igre su bili braća Radojević iz Arilja. Pored standardnih pravila (dobacivanje loptom i udaranje samog sebe šakom u čelo), uvedeno je i takmičenje po ligama.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Leksikon YU mitologije - Hrkljuš". Arhivirano s originala, 23. 5. 2008. Pristupljeno 12. 9. 2013.
  2. ^ ex-YU Računalniška scena - računarska igra Hrkljuš