Hrvatska ženska ekspedicija na Cho Oyu 2007.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Cho Oyu (8201 m.)

Hrvatska ženska ekspedicija na Cho Oyu 2007. bila je prva ženska himalajska ekspedicija uopšte. [1]Organizovana je u periodu septembar - oktobar 2007. god, sa ciljem prvog uspona hrvatskih alpinistkinja na Cho Oyu (8201 m.), šesti po visini svjetski vrh, odnosno, postizanje hrvatskog ženskog visinskog rekorda. Cho Oyu, što na tibetskome znači Tirkizna božica, nalazi se na granici Tibeta, odnosno Kine, i Nepala, na oko 35 kilometara udaljenosti od Mount Everesta prema zapadu. Planina je dobila ovaj naziv po tamno plavoj boji koja se pojavljuje kod zalaska sunca.

Ekspediciju su činili: Darko Berljak, vođa ekspedicije, Ana Marija Bojko (voditeljica uspona), Jana Mijailović, Darija Bostjančić, Iris Bostjančić, Pavla Kovač, Tihana Boban, Marija Maćešić, Ena Vrbek, Dubravka Županić, Iris Prebeg, Renata Randić, Jelena Dabić, Karolina Vranješ, Jasminka Vincenski, Milena Šijan, Irena Gayatri Horvat, Josipa Levar, Anita Carević i Vedrana Simičević.

Iskusne alpinistice iz raznih dijelova Hrvatske, spremale su se za taj uspon godinu dana. Naporni treninzi uključivali su cjelodnevne brdske ture s po dvadesetak kilograma opreme na leđima, često u uslovima velike hladnoće na visini od oko 4.000 metara, alpinističke uspone po stijenama visokim više stotina metara i gotovo svakodnevno trčanje uzbrdo. Imale su podršku Vlade RH i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, Hrvatskog olimpijskog odbora, brojnih gradova, kao i županijskih vlasti iz kojih članice ekspedicije dolaze.

Ekspedicija je praćena olujnim nevremenom, pa su mnoge ekipe odustale. Hrvatska ekipa je imala stalnu vezu sa zavodom u Zagrebu i dobivala izvještaj o vremenu. Iskoristile su trenutak u smirivanju vremena i ispenjale vrh. Cilj je ostvarilo pet penjačica: sestre Darija i Iris Bostjančić (Rijeka) i Vedrana Simičević (Rijeka) 02.10.2007, Marija Maćešić (Zagreb) i Jane Mijailović (Zadar) 04.10.2007.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Hrvatske alpinistkinje na Tirkiznoj božici" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 18. 11. 2020. Pristupljeno 11. 11. 2020.
  2. ^ Hrvatske alpinistice osvojile Cho Oyu, šesti vrh svijeta - 02.10.2007