Hrvatska narodna zajednica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hrvatska narodna zajednica (HNZ) je politička stranka, koja pretežno djeluje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Osnivač je bio dr. Ivo Pilar iz Tuzle 1910. godine.

Obnova[uredi | uredi izvor]

Stranka je obnovila svoj rad nakon rata u Bosni i Hercegovini. Predsjednik joj je dr. Milenko Brkić, a sjedište u Mostaru. Promijenila je razna politička stajališta, od protivljenja politici HDZ BiH, do koalicije s HDZ BiH (za izbore 2002. i 2006.), do ujedinjenje sa HSP BiH 2010. godine[potreban citat]. U februaru 2010. su predsjednici tri hrvatske stranake u BiH, Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine Zvonko Jurišić, Hrvatske narodne zajednice Milenko Brkić i Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne Petar Milić u Mostaru potpisali sporazum o ujedinjavanju te tri stranke u jednu, pod nazivom Hrvatska stranka prava BiH.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Hrvatska narodna zajednica koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.