Hrvatska socijalno-liberalna stranka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (skr. HSLS), liberalna parlamentarna politička stranka u Hrvatskoj. Najznačajniji i najdugovječniji predsjednik bio je Dražen Budiša. Sadašnji predsjednik stranke je Darinko Kosor, koji je naslijedio dugogodišnju lidericu Đurđu Adlešič.

Historija[uredi | uredi izvor]

HSLS je osnovan 20. maja 1989. godine pod imenom "Hrvatski socijalno liberalni savez", u okviru tadašnjeg "Saveza socialističke omladine Hrvatske. Prva je demokratska stranka[potreban citat] osnovana u Hrvatskoj u vrijeme socijalizma.

Prvi predsjednik Stranke bio je Slavko Goldstein. Dražen Budiša je izabran za predsjednika 1990. godine. Od februara 1996. do novembra 1997. godine predsjednik HSLS-a je Vlado Gotovac, nakon koga je za predsjednika stranke ponovo izabran Dražen Budiša.

Od 2004. do 2006. predsjednik HSLS-a je Ivan Čehok, da bi u februaru 2006. godine, nakon ponovnog ujedinjena sa Liberalnom strankom Hrvatske, za predsjednicu bila izabrana Đurđa Adlešič.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]