Hrvatska stranka prava (Hrvatska)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hrvatska stranka prava
HSP grb.svg
PredsjednikKarlo Starčević
SjedišteZagreb, Hrvatska
Broj članova>41,000
IdeologijaHrvatski nacionalizam
Socijalni konzervativizam
Nacionalni konzervativizam
Boje 
Veb-sajt
www.hsp.hr

Hrvatska stranka prava je politička stranka u Hrvatskoj, koja se deklarira kao stranka desnog centra. Stranka se poziva na načela Stranke prava utemeljene 1861. i ideologiju njenog osnivača Ante Starčevića. Ta Stranka prava od 1903. do 1929. se također naziva Hrvatska stranka prava. U Bosni i Hercegovini postoji Hrvatska stranka prava BiH.

HSP u samostalnoj Hrvatskoj[uredi | uredi izvor]

U samostalnoj Hrvatskoj, Hrvatska stranka prava (HSP) je stranka desnice, pravaškog usmjerenja, osnovana u Zagrebu 26. februara 1990. Prvi predsjednik bio je Dobroslav Paraga sve do Kutinskog sabora koji se održao 1993., kada je od već bivših članova HSP-a za predsjednika izabran također bivši član HSP-a Ante Đapić. Kutinski sabor doveo je do raspada HSP-a, uz pomoć vlasti, Đapić uspjeva dobiti pravo na korištenje imena HSP-a a Dobroslav Paraga osniva HSP-1861.

Pri izbijanju rata u Hrvatskoj HSP je uspjela organizirati paravojne jedinice, Hrvatske odbrambene snage (HOS), koje su brzo počele djelovati i uključivati se u odbranu Hrvatske, te Bosne i Hercegovine. Nakon reorganizacije Hrvatske vojske 1992., HOS u Hrvatskoj ulazi u sastav HV a HSP tada gubi na snazi i uticaju. Tokom 1991, Ante Paradžik, inače prvi dopredsjednik stranke, ubijen je 21. septembra prilikom povratka s političkog skupa u Križevcima, pod zasada još nerazjašnjenim okolnostima. HOS u BiH je prestao postojati početkom 1993.

Danas ima više stranaka koje se nazivaju pravaškima: Hrvatska stranka prava (HSP), Hrvatska stranka prava 1861 (HSP 1861), Hrvatski pravaši-Hrvatski pravaški pokret (HP-HPP) i Hrvatska čista stranka prava (HČSP).

Dosadašnji predsjednici[uredi | uredi izvor]

Poznati pravaši[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]