Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zastava HSP-a Bosne i Hercegovine

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine je slijednica Hrvatske stranke prava i ideologije Ante Starčevića. HSP BiH je demokratska stranka, demokršćanskog, narodnog usmjerenja, desnog centra i izrazito konzervativnog političkog programa. Jedan od poznatijih članova ove stranke je bio Blaž Kraljević, koji je organizovao odbranu od agresije na BiH 1992. godine u Hercegovini, kroz jedinice HOS-a i postigao značajne rezultete. Za vrijeme HZ Herceg-Bosne stranka je potpuno zamrla, ali je njen rad obnovljen 1996. godine. Stranka se zalaže za očuvanje cjelovitosti Bosne i Hercegovine, i stranka je protiv dijeljenja na dva entiteta. HSP BiH je parlamentarna stranka u Federaciji BiH i na posljednjim izborima postigla je značajne rezultate. 2004. ime stranke je promjenjeno u Hrvatska stranka prava Đapić-dr.Jurišić ali je 2010. vraćen stari naziv Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]