Hrvatsko primorje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hrvatsko primorje na geografskoj karti (crveno i ružičasto)
Kvarnerski zaljev
Karlobag

Hrvatsko primorje je historijski naziv za područje od istočnih granica Corpusa Separatuma, odnosno današnjeg grada Rijeke, do ispod Karlobaga, odnosno do blizu rijeke Zrmanje. Naziv je nastao kao odgovor na termin Ugarsko primorje, kada je spomenuto područje postalo jedini hrvatski izlaz na more.

Područje Hrvatskog primorja obuhvata gradove Bakar, Kraljevicu, Crikvenicu, Bribir, Novi Vinodolski i Senj. Najvažniji grad u Hrvatskom primorju je Senj, nekada najveći grad u Hrvatskom Primorju koji gubi pomorski primat u 19. vijeku u korist Rijeke.

Između dva svjetska rata u sastavu Hrvatskog primorja se nalazi i Sušak, koji se u to vrijeme razvija u najznačajniji grad u tom dijelu Kraljevine SHS. Nakon drugog svjetskog rata Sušak i Rijeka ponovo postaju jedan grad - Rijeka, da bi kasnije u sastav općine Rijeka ušao i Bakar. Godine 1992. dolazi do osnivanja novih općina i gradova kojima Kostrena (istočni dio općine Rijeka) i Bakar postaju samostalne općine, te se danas geografski ponovo smatraju dijelom hrvatskog primorja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]