Hu Jintao

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hu Đintao, bivši predsjednik Narodne republike Kine.

Hu Đintao (uprošćeni kineski: 胡锦涛, (kin.), pidžin: Hú Jǐntāo; rođen 21. decembra 1942) je kineski političar i bivši predsjednik Narodne republike Kine. Na ovom položaju je bio od 15. novembra 2002. do 15. novembra 2012. godine. Također je bio i generalni sekretar Komunističke partije Kine od 2002., predsjedavajući centralne vojne komisije od 2004. godine. Na mjestu predsjednika naslijedio je Đijanga Cemina. Od preuzimanja položaja Hu je insistirao na većem kontrolisanju ekonomije i konzervantivan je u sprovođenju političkih reformi. Njegova vanjska politika je manje pomirljiva nego vanjska politika njegovih prethodnika tako da je kineski uticaj u svijetu porastao od vremena njegovog stupanja na dužnost.

Njegovo uzdizanje na mjesto predsjednika predstavlja transformaciju od stare komunističke uprave na mlađe tehnokrate. Veći dio svog radnog vijeka Đintao je proveo kao dio komunističke uprave. Bio je šef partije u Tibetanskom autonomnom regionu i potpredsednik za vrijeme Đijang Cemina. Zalaže se za harmonično društvo i mirne međunarodne odnose. Također nastoji da ubrza kineski naučni i tehnički razvitak.