Hugo Pratt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hugo Pratt
Rođenje (1927-06-15) 15. juni 1927.
Rimini, Italija
Smrt20. august 1995(1995-08-20) (68 godina)
Grandvaux, Švicarska
1989
1989

Hugo Pratt (Ugo Eugenio Prat, 15. juni 1927. – 20. august 1995.), italijanski strip autor čije radove karakterišu snažne priče i prepoznatljiv crtački stil. Njegovo najpoznatije djelo je, zasigurno, serija Corto Maltese.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen u Riminiju, od oca Rolanda Pratta i majke Evelinae Genero. Djetinjstvo proveo u Veneciji, u jednom kosmopilitskom okruženju. Naime, djed Joseph bio je engleskog porijekla, a drugi djed, sa majčine strane, imao je jevrejske korjene, dok je baka bila Turkinja. Godine 1937. sa majkom odlazi u Abyssiniju (Etiopija), gdje su se pridružili ocu nakon Musolinijevog okupiranja Italije. Inače otac mu je bio profesionalni vojnik kojeg su 1941. godine uhapsile britanske trupe, te je 1942. godine umro kao ratni zarobljenik. Iste godine Hugo Pratt i njegova majka bivaju poslani u logor u Diredaoua. Od logorskih čuvara Hugo kupuje stripove. Kasnije, uz pomoć Crvenog krsta bivaju deportovani u Italiju.

Nakon rata Pratt se seli u Veneciju i pridružuje se Venecijanskoj grupi italijanskih strip autora, među kojima su Alberto Ongaro i Mario Faustinelli. Godine 1949. dobija poziv da dođe u Argentinu. Seli u Buenos Aires gdje radi za izdavača Editorial Abril, te upoznaje južnoameričke strip autore poput José-Luís Salinasa i Solano Lópeza. U tom periodu često putuje u Amazon, te pod uticajem tih putovanja nastaje i njegov strip Anna della jungla ("Ann of the Jungle").

Od ljeta 1959. do 1960. godine živi u Londonu, pravi seriju ratnih stripova za Fleetway Publications, a onda se opet vraća u Argentinu, pa u Italiju. Tamo započinje saradnju sa strip magazinom za djecu Il Corriere dei Piccoli, te adaptira nekoliko klasičnih literarnih djela. Godine 1967., zajedno sa Florezom Ivaldijem pokreće strip magazin Sgt. Kirk, a u prvom broju pojavljuje se i njegov najpoznatiji junak - Corto Maltese.

Corto Maltese nastavlja da se pojavljuje u naredne tri godine unutar francuskog magazina Pif.