Hull City AFC

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Hull City A.F.C.)
Hull City AFC
Puno imeHull City Association Football Club
NadimakThe Tigers (Tigrovi)
Osnovan1904.
LokacijaKingston na Hullu
Istočni Rajding Jorkšira
Engleska
Boje   
StadionKC Stadion [1]
Kapacitet25.400
PredsjednikAssem Allam
MenadžerEngleska Nigel Adkins
LigaChampionship
FederacijaFA
Pozicija
2018/19.
13. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajthullcitytigers.com

Hull City Association Football Club je profesionalni nogometni klub iz Kingstona na Hullu, grofovija Istočni Rajding Jorkšir, Engleska. Trenutno nastupa u Championshipu, drugom rangu engleskog nogometa.

Klub je osnovan 1904. godine. Od 2002. godine domaće utakmice igra na stadionu KC. Najveći rival kluba je Leeds United, klub također ima rivalstvo i sa Sheffield Unitedom.

Historija[uredi | uredi izvor]

Hull City je osnovan u junu 1904. godine. Prvobitno je igrao samo prijateljske mečeve. Prvi prijateljski meč je odigrao 1. septembra 1904. godine protiv ekipe Notts County. Rezultat je bio 2-2. U sezoni 1905-06. postaje član Football League Second Division. Debitantsku ligašku utakmicu je igrao protiv Barnsleya Pobijedio je sa 4-1. Sezonu je završio na petom mjestu.

U sezoni 1909-10. je bio blizu promocije. Sezonu je zavšio na trećem mjestu sa istim brojem bodova kao Oldham Athletic. Međutim zbog bolje gol razlike klub sa Boundary Parka je ostvario plasman u prvu diviziju. U sezonama poslije je uglavnom bio na sredini tabele. 1930. godine ispada u Football League Third Division North. Iste godine je igrao polufinale FA kupa.

Poslije Drugog svjetskog rata prelazi na Boothferry Park. U sezoni 1948-49. osvaja Football League Third Division North. Početkom 80-ih ispada u četvrti rang. 1983. godine se vraća u treću diviziju.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]