Human Rights Watch

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo organizacije

Human Rights Watch (HRW, u značenju: Posmatranje ljudskih prava) američka je internacionalna nevladina organizacija koja se bavi ljudskim pravima u svijetu. Sjedište joj je u New Yorku, ali ima urede i u drugim gradovima, kao što su Berlin, Bruxelles, Chicago, Ženeva, Johannesburg, London, Los Angeles, Moskva, Pariz, San Francisco, Tokio, Toronto i Washington.[1]

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Osnovan je 1978. pod nazivom Helsinki Watch kako bi podupirao organizacije za promociju ljudskih prava u Sovjetskom Savezu. Godine 1988. Helsinki Watch ujedinio se s drugim međunarodnim organizacijama koje slijede slične ciljeve u Human Rights Watch.

Prvenstveno, ta organizacija zasniva se na istraživanju i objavljivanju podataka o povredama ljudskih prava. Zauzima se protiv socijalne i spolne diskriminacije, korupcije i zloupotrebe državnog nasilja (npr. mučenja, progoni, nepravosnažna hapšenja, neljudsko ponašanje države itd.). Pojedini kadrovi zaposleni su isključivo na praćenju kršenja ljudskih prava žena.

Human Rights Watch bio je jedna od šest nevladinih organizacija koje su 1988. osnovale Koaliciju za sprečavanje upotrebe djece vojnika.

Budžet organizacije 2006. bio je 29,8 miliona $, a finansira se isključivo kroz privatne doprinose i fondove. Finansijska pomoć državnih vlasti kategorički se odbija.[2]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Frequently Asked Questions". Human Rights Watch. Pristupljeno 23. 7. 2009.
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 14. 5. 2011. Pristupljeno 29. 4. 2011.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)