Husein Džanić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Husein Džanić, (Mala Kladuša, 19. septembar 1933), bosanski hemičar.

Srednju tehničku školu završio u Karlovcu, hemiju diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1964.

Doktorirao na Zagrebačkom univerzitetu 1974. godine tezom Prilog poznavanju hemije metalohelata poliokso spojeva na Tehnološkom fakultetu.

Radio kao srednjoškolski i profesor u Velikoj Kladuši. Predavao hemiju na Pedagoškoj akademiji u Petrinji i Višoj zrakoplovnoj školi u Zagrebu gdje je postao redovni profesor. Zatim kao redovni profesor predaje na Fakultetu saobraćajnih nauka.

Kao naučnik svoju karijeru realizuje u sklopu područja istraživanja polioksospojeva, metalohelata i metalohelatnih polimera.

Bavi se hemijskim inženjeringom, naročito u području metalo-organske hemije i prehrambeno-hemijske tehnologije, te saobraćajne ekologije.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.