Idi na sadržaj

Hymir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hymir i Thor u čamcu

U nordijskoj mitologiji, Hymir je ime jednog od jötunna (div) povezanog sa morem. Po njemu je nazvan spjev Hymiskviða, u kojem je opisano pecanje na koje su išli Hymir i bog Thor.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Hymir je opisan kao div, sin čudovišne žene nepoznatog imena. Njegova supruga je lijepa div-žena Hroðr te je njihov sin bog Tyr.[1] Hymir također ima barem dvije kćeri, za koje je Loki rekao da su maltretirale boga Njorda.

Hymir i Thor[uredi | uredi izvor]

Prema Hymiskviði, bogovi su otišli u posjetu divu Ægiru (kralj mora) te su zatražili da organizira zabavu za njih, a on im je rekao da će to učiniti ako mu donesu dovoljno velik kotao. Tyr se tad sjetio da njegov otac Hymir ima veoma velik kotao te su bogovi otišli ka Hymiru, gdje je bog Thor pojeo svu hranu, pa je sa Hymirom otišao da peca kako bi pribavili hrane za druge goste. Thor je čak uhvatio zmiju Jörmungandra, ali je Hymir presijekao konop te je Jörmungandr potonuo u dubinu. Ovaj mit je prikazan na nekoliko kamena, šta je prelijep primjer staronordijske umjetnosti.[2][3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Drugi mitovi opisuju boga Tyra kao sina vrhovnog boga Odina.
  2. ^ Sørensen, Preben M. (2002). Þorr's Fishing Expedition (Hymiskviða). Acker, Paul; Larrington, Carolyne. The Poetic Edda: Essays on Old Norse Mythology. Routledge. Str. 119–138. ISBN 0-8153-1660-7. Str. 122-123, 127-128.
  3. ^ Fee, Christopher R.; Leeming, David A. (2001). Gods, Heroes, & Kings: The Battle for Mythic Britain. Oxford University Press. Str. 36. ISBN 0-19-513479-6.