Hypo Alpe Adria u Bosni i Hercegovini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar članice su Hypo Alpe Adria, jedne od vodećih međunarodnih finansijskih grupacija na prostoru regije Alpi i Jadrana, čija je matična banka osnovana 1896. godine u Klagenfurtu u Austriji. Stopostotni vlasnik Hypo Alpe Adria je država Austrija.

Historija[uredi | uredi izvor]

Hypo Alpe Adria prisutna je na tržištu Bosne i Hercegovine od 2001. godine kroz preuzimanje Auro banke Mostar, koja kasnije posluje pod nazivom Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar. Godinu dana nakon toga Hypo Alpe Adria vrši akviziciju Kristal banke Banja Luka, koja od 2003. godine posluje pod nazivom Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka.

Misija i principi poslovanja[uredi | uredi izvor]

Radeći u partnerstvu sa građanima, lokalnim zajednicama, malim i srednjim preduzećima, privredom i javnim institucijama, HAA u BiH obezbjeđuje širok spektar finansijskih usluga i proizvoda koji su jednostavni, korisni i moderni, s osnovnim ciljem da donesu najbolji rezultat za oko 400 hiljada njenih klijenata. • uspjeh za sve: za klijente, akcionare i zaposlene • odgovorno bankarstvo: etičko i transparentno poslovanje i dosljedna primjena zakona i međunarodnih standarda

Tržišna pozicija[uredi | uredi izvor]

Hypo Alpe Adria u BiH danas je jedna od tri vodeće finansijske grupacije koja ima preko hiljadu zaposlenih, koji pružaju finansijske usluge za oko 400 hiljada klijenata u preko 80 poslovnih jedinica. Poslovanje: bankarstvo i lizing Osnovna djelatnost jeste primanje depozita za stanovništvo, privredu, javne institucije, i jedinice lokalne samouprave, kreditiranje stanovništva, privrede, javnih institucija i jedinica lokalne samouprave, pružanje usluga domaćeg i međunarodnog platnog prometa, izdavanje akreditiva i garancija, usluge Kastodi (Custody) banke, korporativno finansiranje, usluge Banke depozitara za investicione fondove, brokerske usluge za domaće i međunarodna tržišta kapitala, kartičarsko poslovanje, usluge elektronskog bankarstva za pravna i fizička lica, usluge bankoosiguranja, te lizing usluge i proizvode za fizička i pravna lica.

Društveno odgovorno djelovanje[uredi | uredi izvor]

Hypo Alpe Adria u BiH već nekoliko godina svjesno radi na usklađivanju svog poslovanja sa najboljim praksama razvijenih zemalja svijeta koje definišu društvenu odgovornost organizacije po pitanju odnosa prema zaposlenima, klijentima i poslovnim saradnicima, akcionarima, lokalnoj zajednici i zaštiti životne okoline. Hypo Alpe Adria u BiH kao članica multinacionalne grupacije koja djeluje u nekoliko zemalja regije Alpi i Jadrana poslodavac je koji je u potpunosti posvećen poštivanju individualnih vrijednosti svake osobe bez obzira na njenu/njegovu nacionalnu, vjersku, rasnu, polnu ili neku drugu civilizacijski prihvaćenu različitost. HAA u BiH kao poslodavac u potpunosti poštuje i primjenjuje sve pozitivne zakonske propise koji definišu oblast zapošljavanja.

Odnos prema klijentima i poslovnim saradnicima[uredi | uredi izvor]

HAA u BiH nastoji da blagovremeno svoje klijente i poslovne saradnike obavještava o svim promjenama koje se odnose na njeno poslovanje, novim proizvodima, uslugama, kamatama, naknadama, provizijama, itd.

Takođe, kroz svoje marketinško/PR djelovanje, HAA u BiH se striktno pridržava etičkog kodeksa o istinitosti i činjeničnom stanju, a izbjegava se bilo koji oblik navođenja klijenta na pogrešne zaključke kroz poluinformacije ili nedosljednosti u sadržaju. Na polju prava klijenata HAA u BiH je omogućila organizovan oblik podnošenja žalbi na kvalitet usluga, proizvoda i opšteg odnosa prema svojim klijentima kroz uvođenje pozicije službenika zaduženog za prigovore klijenata HAA u BiH. Klijenti su u mogućnosti da u svim poslovnim jedinicama HAA u BiH podnesu svoje usmene i pismene prigovore, ili putem pošte i e-mail adrese, a koji u roku od 30 dana bivaju zvanično odgovoreni.

HAA u BiH će i u budućnosti biti vođena principima odgovornog bankarstva uz etičko i transparentno poslovanje vodeći računa da njen uspjeh i uspjeh njenih akcionara mora biti u visokoj korelaciji sa uspjehom njenih klijenata.

Odnos prema lokalnoj zajednici (podrška kulturi, umjetnosti, sportu i vaspitno-obrazovnim i zdravstvenim javnim institucijama)[uredi | uredi izvor]

HAA u BiH već niz godina planski u okviru svog budžeta izdvaja značajna sredstva za podršku lokalnoj zajednici u kojoj djeluje kroz podršku radu vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih institucija, te događaja koji imaju za cilj promociju i očuvanje društvenih vrijednosti kroz oblasti kulture, umjetnosti, nekomercijalnih sportskih aktivnosti. Finansijska sredstva se prirotetno doniraju javnim institucijama i udruženjima građana koja vode računa o vaspitno-obrazovnom razvoju djece i njihovoj zdrastvenoj i socijalnoj zaštiti. Cilj HAA u BiH je da bude dio lokalnog identiteta u svakoj zajednici u kojoj posluje te da ta ista zajednica i njeni građani mogu da računaju na Hypo Alpe Adriu i njeno razumijevanje u sklopu njenih mogućnosti. Prioritet jesu djeca i institucije koje vode računa o njihovom organizovanom vaspitno-obrazovnom razvoju i njihovoj socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.