IT akademija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
ITAcademy
MotoŠkola za profitabilnu IT karijeru
Osnovan2007.
Vrstaprivatni
LokacijaCara Dušana 34, Beograd;
Danila Kiša 5, Novi Sad;
Zmaja od Bosne 16, Sarajevo;
Jovana Dučića 14, Banja Luka;
Akademije 39-41, Bukurešt;
Illinska 8, Kijev;
Bogdana Hmeljnickog 176, Lavov;
Bulevar Eroilor de la Tisa 20/A, Temišvar;
Bulevar Ştefan cel Mare şi Sfânt 73/1, Kišinjev;
Veb-sajtwww.it-akademija.com

ITAcademy (IT akademija) u Beogradu je međunarodna obrazovna institucija koja se bavi školovanjem IT stručnjaka i nalazi se u ulici Cara Dušana 34 u Zemunu. Radi po zvaničnom ovlaštenju Cambridge odeljenja za međunarodne ispite i tri vodeće IT kompanije: Microsoft, Adobe i Apple.

ITAcademy je organizacioni dio kompanije LINK group koja se na međunarodnom nivou bavi profesionalnom edukacijom i certifikacijom u različitim oblastima kroz veliku mrežu obrazovnih institucija, od srednjoškolskih do visokoškolskih, kao što su Visoka škola za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo, Savremena gimnazija i BusinessAcademy.

Ova škola je u dosadašnjem postojanju ostvarila veliki broj saradnja sa relevantnim ustanovama[1] i ličnostima[2][3] u cilju unaprjeđenja predavanja, razmjene informacija i novih saznanja. Također su učestvovali na velikom broju IT događaja[4] u cilju širenja svijesti o informacionim tehnologijama.

Opis[uredi | uredi izvor]

Većina programa na ITAcademy traje 12 mjeseci tokom kojih se polaznici edukuju u izabranoj IT oblasti po intenzivnom sistemu sa akcentom na praktičnu primjenu naučenog u što ranijoj fazi školovanja. Primjenjuje se metoda nastave pod nazivom Arhitektura saznanja[5] koja se zasniva na primjeni svih raspoloživih savremenih medija u prenosu znanja. U tom cilju polaznicima su na raspolaganju najsavremenija Distance Learning platforma, Online servis, ITAcademy Android aplikacija, Edu Wall, dostupnost profesora na chat konsultacijama 24h dnevno i drugi servisi.

Centralni prostor ITAcademy nalazi se u Zemunu, dok se ostala sjedišta nalaze u Novom Sadu, Banjoj Luci, Sarajevu, Temišvaru, Bukureštu, Kijevu, Lavovu i Kišinjevu.

Sve sale u kojima se održavaju predavanja imaju projektore i kompletnu multimedijalnu opremu. Pored toga, određene sale opremljene su i interaktivnim tablama koje omogućavaju da polaznici aktivno učestvuju u predavanjima.

Sticanje prakse i interpersonalnih vještina olakšano je zahvaljujući programu Personal Development koji omogućava usvajanje transverzalnih vještina, vještina komunikacije, timskog rada, analitičnosti i samopouzdanja. Servisi kao što su DesignStudio i ProgrammingFactory namijenjeni su polaznicima koji već tokom školovanja preuzimaju konkretne projekte za stvarne klijente. Sa akademijom je povezan i Centar za razvoj karijere[6] koji za polaznike organizuje seminare na kojima gostuju stručnjaci iz relevantnih oblasti, obezbjeđuje prakse i prosljeđuje oglase za posao u partnerskim kompanijama.

U organizaciji procesa predavanja učestvuje više desetina nastavnika i saradnika.[7]

Programi[uredi | uredi izvor]

Školovanje se izvodi na 30 smjerova, koji su podijeljeni u 6 odsjeka: Programming, Administration, Design & Multimedia, IT Business, 3D Design & CAD i Mobile Development.

U zavisnosti od izabranog smjera, stiče se mogućnost polaganja za diplome i certifikate odgovarajućih svjetskih kompanija, a svaki polaznik stiče i certifikat ITAcademy.

 • Na odsjeku Programming moguće je izabrati jedan od sljedećih smjerova: PHP Web Development, Java Development, Software Development, Microsoft Web Development, Microsoft Windows Development, Microsoft Development, Software Engineering.
 • Odsjek Design & Multimedia pruža mogućnost izbora jednog od smjerova: Print & Graphic Design Program, Web Design Program, Video & Sound Production Program, New Media Design Program.
 • Polaznici zainteresovani za odsjek Administration biraju između smjerova: Microsoft Administration, Network Administration, Linux Administration.
 • Odsjek IT Business podijeljen je u 9 smjerova i to: IT Management Program, E-Business & Internet Marketing Program, E-commerce & Entrepreneurship, Online Sales & E-business Development, Content & SEO, Online PR & Community Manager, Digital Media Manager, Digital Marketing Planner, Web Project Manager & Data Analyst.
 • Na odsjeku 3D design & CAD polaznici biraju jedan od četiri smjera: Computer Aided Design Program, Architectural Design Program, Interior Design Program, Product Design Program.
 • Školovanje na odsjeku Mobile Development Department se izvodi na tri programa: Windows Phone Application Development, Android Development Program i iOS Development Program.

Načini školovanja[uredi | uredi izvor]

ITAcademy obezbjeđuje pohađanje nastave na dva načina – tradicionalno, učenjem u učionici ili preko interneta, učenjem na daljinu.[8][9] Online prijenosi predavanja omogućeni su i za tradicionalne polaznike, što dodatno omogućuje da pohađanje nastave na Akademiji bude usklađeno sa drugim privatnim i poslovnim obavezama.

Za učenje preko interneta razvijena je posebna e-learning tehnologija. Polaznici koji se školuju online u mogućnosti su slušati sva predavanja kao i tradicionalni polaznici, čitati sve materijale, rješavati testove i zadatke, raditi sa profesorima i zakazivati konsultacije.

Sa druge strane, polaznici koji nastavu pohađaju tradicionalno, imaju na raspolaganju tehnički vrlo dobro opremljene učionice i pristup licencnim softverima.

Svako mjesto u učionicama ima rezerviran laptop. Na predavanjima se koriste projektori, interaktivne table i moderni alati za vođenje nastave.

Polaznici[uredi | uredi izvor]

Po završetku školovanja, polaznici akademije pored znanja iz glavnih IT oblasti stiču i međunarodne certifikate koje dodjeljuju Cambridge University, Microsoft, Google, Zend Technologies, Adobe, CompTIA, Oracle, Cisco, Autodesk, MikroTik, Linux Professional Institute i drugi.

Polaznici se aktivno uključuju u rad IT akademije i dobijaju neophodnu praksu kroz servis škole LINK Apprentice Program.[10] Neki od radova polaznika, kao što je naprimjer interaktivni sajt "Putevima Tesle kroz Srbiju", su bili zapaženi i na nacionalnom nivou.[11][12] [13]

Partnerstva i certifikati[uredi | uredi izvor]

Polaznici ITAcademy dobijaju zvaničnu i priznatu diplomu o odslušanom i završenom programu, kao i mogućnost polaganja za certifikate u izabranim oblastima.

U zavisnosti od smjera, po polaganju polaznici dobijaju i industrijska stručna zvanja od poznatih kompanija i specijalizovanih IT asocijacija:

 • Cambridge International certifikate[14]
 • Adobe Certified Associate/Expert[15]
 • Oracle Certified Associate/Professional/Master/Expert
 • Zend[16]
 • Autodesk/AutoCAD Certified User/Professional[17]
 • IQN[18]
 • ECDL[19]
 • Cisco CCNA
 • Google AdWords/Analytics Certified Professional
 • Linux Professional Certified

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Saradnja sa privredom
 2. ^ Link group strateški partner bloga - Dragan Varagić
 3. ^ Predavanja na Biznis i IT akademiji - Advokatska kancelarija Vuković & Partners
 4. ^ PHP zajednica
 5. ^ Arhitektura saznanja[mrtav link]
 6. ^ Razvoj karijere
 7. ^ Tim profesora
 8. ^ Učite preko interneta - Telegraf
 9. ^ Kako će izgledati učenje u budućnosti - iSerbia
 10. ^ LINK Apprentice - IT akademija
 11. ^ Personal Mag - Putevima Tesle kroz Srbiju uradili polaznici IT akademije
 12. ^ A šta je sa Teslom u Srbiji? - B92
 13. ^ "Prvi veb sajt jednog industrijskog puta - Mreža kreativnih ljudi". Arhivirano s originala, 20. 4. 2016. Pristupljeno 13. 4. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 14. ^ "Cambridge International certifikat". Arhivirano s originala, 11. 9. 2017. Pristupljeno 13. 4. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 15. ^ Adobe
 16. ^ Zend
 17. ^ Autodesk
 18. ^ IQN[mrtav link]
 19. ^ ECDL