I Wish It Would Rain Down

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"I Wish It Would Rain Down"
Datoteka:I wish it would rain down.jpg
Pjesma
sa albuma ...But Seriously
Songwriter(s)Phil Collins
singles hronologija
"Another Day in Paradise"
(1989)
"I Wish It Would Rain Down"
(String Module Error: Target string is empty)
"Something Happened on the Way to Heaven"
(1990)
Muzički spot
"I Wish It Would Rain Down" na YouTubeu

" I Wish It Would Rain Down " je pjesma Phila Collinsa sa njegovog albuma iz 1989. godine . . . But Seriously , uz glavnu gitaru Erica Claptona. Moćna balada je bila veliki uspjeh početkom 1990. godine, dostigavši 3. mjesto na Billboard Hot 100 u Sjedinjenim Državama i br. 1. na RPM Top 100 u Kanadi; u ovoj drugoj zemlji, to je bila najprodavanija pjesma 1990. godine. Također je dostigao 7. mjesto na UK Singles Chart- u. Collins je smatrao da je u to vrijeme bilo najbliže pisanju bluz pjesme.[1]

Eric Clapton svira glavnu gitaru tokom cijele pjesme, u kojoj se nalazi i veliki gospel hor. Što se tiče Claptonovog doprinosa, Collins se prisjeća: „Rekao sam 'Eric, zar te nikad nisam tražio da igraš? Hajde, imam pjesmu baš kako ti voliš." Kolins je također smatrao da je to pjesma Kleptona.

Muzički video[uredi | uredi izvor]

Crno-bijeli muzički spot u trajanju od 8:30 minuta, koji je producirao Paul Flattery, a režirao Jim Yukich za FYI, sadrži 2:30 minuta glume prije početka muzike. Mjesto radnje je pozorište iz 1930-ih. Glumac Jeffrey Tambor igra hiperkritičnog, nesretnog pozorišnog reditelja. Uvježbava neke igrače (koji plešu uz rif gitare/bas gitare iz pjesme " Sunshine of Your Love" grupe Cream, u kojoj je Eric Clapton svirao gitaru. ) Reditelj se žali da djevojke ne znaju ni da plešu ni da pjevaju, a onda otkriva da njegova zvijezda ima upalu slijepog crijeva.

Osoblje[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Phil Collins interview". philcollins.co.uk. Warner Music Group. 1989. Arhivirano s originala, 7. 12. 2008. Pristupljeno 9. 4. 2009.