Ibrahim-paša Pečevija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ibrahim-paša Pečevija
Statua Ibrahim-paše Pečevija u Pečuhu
Rođenje1572.
Smrt1650.
NacionalnostBošnjak
ZanimanjeHistoričar
Značajna djela
Tarihi-i Peçevi

Ibrahim-paša Alajbegović Pečevija (1572-1650) (osmanlijski turski: پچوى إبراهىم افندى) bio je osmanlijski historičar bošnjačkog porijekla.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Rođen je u mađarskom gradu Pečuhu te otud i nosi nadimak Pečevija. Govoreći o sebi, on kaže da je i po majci Bošnjak, a njegova majka bila je sestra Lala Mehmed-paše i Ferhad-paše Sokolovića. Sin je malo poznatog Ali-bega, a po očevoj strani praunuk je spahije Kara Davud-age, koji je bio u službi osmanlijskog sultana Mehmeda II.[1] Na 186. stranici svog djela Tarihi-i Peçevi on kaže da podjednako dobro govori i turski i bosanski jezik.[2]

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Radio je kao službenik u mnogim dijelovima tadašnje države. Poznat je po svom djelu iz dva toma Tarihi-i Peçevi, u kojem obrađuje historiju Osmanlijskog Carstva u svom vremenu. On se ubraja u prve osmanlijske historičare koji su u pisanju svojih djela koristili i evropske izvore.

Prema drugom velikom osmanlijskom historičaru, Katibu Čelebiju, Ibrahim-paša je umro 1650, mada postoji i mišljenje da je umro godinu ranije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Peçevi, İbrahim Efendi. Tarih-i Peçevi. str. 29.
  2. ^ Peçevi, İbrahim Efendi. Tarih-i Peçevi. str. 186.