Idi na sadržaj

Ibrica Jusić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ibrahim Jusić
Ibrica Jusić, kantautor
Rođenje (1944-12-15) 15. decembar 1944 (79 godina)
ZanimanjeMuzičar, kompozitor
Godine aktivnosti1965 - danas
Značajna djela
"Mačka", "Dobro jutro, Margareta", "Jubi san vašu ćer", "Šalom Sara", "U svakom slučaju te volim", "Na Stradunu", "Emina"

Ibrahim "Ibrica" Jusić hrvatski je kantautor šansona i zabavne muzike, bosanskohercegovačkog porijekla iz Mostara. Živi u Dubrovniku.

Na estradnom nebu Ibrica Jusić se javlja 1968. godine na festivalu u Zagrebu. Nakon Zagreba odlazi u Pariz gdje stiče prva međunarodna iskustva nastupajući u najprestižnijim pariskim kabareima. Oslanjajući se na elemente francuske šansone godinama je stvarao prepoznatljiv i veoma jedinstven autorski izraz, koji se odlikuje poetikom i intelektom, kao i komponovanjem na stihove poznatih pjesnika. Ipak, svakog ljeta vraća se u svoj grad i na Skalinima održava svoja tradicionalna ponoćna koncertna druženja s vjernom publikom. Decenijama je zaštitni znak Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima se redovno pojavljuje kao domaćin ponoćnih koncerata na skalinama, te uz samostalne gitarske recitale u reprezentativnim Kneževim dvorima. Jedan je od prvih pjevača koji je za tadašnji Jugoton snimio LP ploču 1974. godine.

Nakon toga objavio je album 1975. godine, sa kojim stiče diskografsku slavu širom Jugoslavije. To se posebno odnosi na njegove rane pjesme poput: "Mačka", "Dobro jutro, Margareta", "Ponoć", "Jubi san vašu ćer", ali i komponovanjem na stihove Williama Shakespearea, Bertolta Brechta, Paljetka, Miroslav Antića, Britvića i drugih.

Narednih godina svira koncerte u gotovo svim poznatijim svjetskim dvoranama poput: Sidnejska operska kuća (Sydney Opera House), Carnegie Hall u New Yorku, China Theatre u Stockholmu i mnogim drugim. Prekretnica u njegovom radu je bio prvi simfonijski album "Ibrica" (1981), urađen u bogatim mediteranskim aranžmanima starijeg brata, maestra Đele Jusića, koji je za Ibricu napisao antologijske pjesme, poput: "Šalom Sarah", "U svakom slučaju te volim", "Na Stradunu" i druge.

Pero Gotovac, poznati hrvatski kompozitor i dirigent, istovremeno i jedan od prvih saradnika s kojima je mladi Ibrica u Zagrebu imao čast da radi 1994. godine napisao je vrlo osebujan popratni tekst "Nakon trideset godina" za jubilarno izdanje "Retrospektive" sa najboljim pjesmama Ibrice Jusića:

Šansonjer Ibrica Jusić, čarobnjak pjevanog stiha, danas već iskustvom sazreli umjetnik ispečena estradnog zanata, ispunio je trideset godina svojega burnog puta po daskama scena širom svijeta. Gdje je trenutno? Opet negdje luta!

Prije dvije godine Ibrica Jusić odao je počast i svojoj prvoj, duhovnoj domovini i zemlji svojih roditelja Bosni i Hercegovini, snimivši u novim modernim aranžmanima čitav niz najljepših bosanskih sevdalinki, objavljenih na albumima "Amanet" i "Amanet 2".[1]

Festivali

[uredi | uredi izvor]

Ibrica Jusić ima iza sebe brojne nastupe na domaćim festivalima, na kojima se pojavljuje od početka 1970-ih. godina. Najvjerniji je bio Splitskom festivalu i Zagrebfestu, a u novije se vrijeme pojavljuje i na Večerima dalmatinskih šansona.

Ibrica je prvi put zapjevao uz gitaru na skalinama u Dubrovniku 1965. godine, a karijeru šansonjera započeo 1968. godine, pobjedivši na Zagrebačkom festivalu s pjesmom "Celuloidni pajac" za koju je osvojio I nagradu publike, a osvojio je nagrade i za druge danas antologijske pjesme: "Osobenjak" i "Još uvijek ne znam neke važne stvari" (Zagrebfest ‘69. - I nagrada žirija, I nagrada publike), "Mačka" (Zagrebfest ‘70. - I nagrada publike), "Ljubi san vašu ćer" (Opatija ‘76 - I nagrada publike) i brojne druge.[1]

Uspjesi

[uredi | uredi izvor]

Diskografija

[uredi | uredi izvor]

Singl ploče

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b c "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 5. 2012. Pristupljeno 18. 9. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)