Ice Cube

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ice Cube
Ice-Cube 2014-01-09-Chicago-photoby-Adam-Bielawski.jpg
Ice Cube na snimanju filma
Ride Along u Chicagu, januar 2014
Rođenje O'Shea Jackson
15. juni 1969. (1969-06-15) (47 god.)
Los Angeles, Kalifornija, SAD
Zanimanje
  • Reper
  • glumac
  • muzički producent
  • reditelj
  • tekstopisac
Godine aktivnosti 1984–sada
Supružnik/ci Kimberly Woodruff
Djeca O'Shea Jr., Darrel, Shareef, and Kareema
Web-sajt icecube.com

O'Shea Jackson, poznatiji pod imenom Ice Cube, poznati je američki reper, glumac, producent, režiser i scenarist. Bio je član grupe N.W.A.

Život ukratko[uredi | uredi izvor]

Cube rođen je u Los Angelesu 1969. godine. Kad je imao 16 godina, zainteresirao se za hip-hop i počeo je svirati u srednjoj školi. Većina drugih repera i nije toliko visoko obrazovana kao što je Ice Cube. Naime, on je završio arhitekturu na Institutu za tehnologiju u Phoenixu. Bio je saradnik Dr. Drea. Osnovao je rep-grupu C.I.A. nakon završetka fakulteta, a kasnije se pridružio grupi N.W.A. Da stvarno voli hip-hop dokazalo je to što je tzv. gangsta rap doveo do vrhunca. Imao je najviše zasluge u velikom hitu grupe N.W.A. "Straight Outta Compton". Postao je jedan od najboljih repera, mada je mislio da je u N.W.A. bio potcijenjen. Otišao je u New York i tamo nastavio karijeru. Osnovao je grupu Westside Connection, koja je sve popularnija. Ice Cube je također snimio i dosta filmova. Dao je svoj glas u igrici Call of Duty: Black Ops kao glavni brodski oficir Bowman. Oženjen je i ima kćerku i 3 sina. Po religiji je musliman.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1990: AmeriKKKa's Most Wanted
  • 1991: Death Certificate
  • 1992: The Predator
  • 1993: Lethal Injection
  • 1998: War & Peace Vol. 1
  • 2000: War & Peace Vol. 2
  • 2006: Laugh Now, Cry Later
  • 2008: Raw Footage
  • 2010: I Am the West

Sa N.W.A-om[uredi | uredi izvor]

  • 1988: Straight Outta Compton

S Westside Connection[uredi | uredi izvor]

  • 1996: "Bow Down"
  • 2003: "Terrorist Threats"

Ostali albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1994: Bootlegs & B-Sides
  • 1997: Featuring...Ice Cube
  • 2001: Greatest Hits
  • 2007: In the Movies
  • 2008: The Essentials


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Ice Cube koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.