Idiotip

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idiotip temelji se na varijabilnoj regiji (na dijagramu su označeni VL i VH.)

Idiotip - u imunologiji -je zajedničko obilježje između grupe imunoglobulin ili receptora T-ćelije (TCR) zasnovanih na specifičnosti vezanja antigena i stoga strukture njihovih varijabilnih regija. Varijabilna regija receptora antigena T-ćelija (TCR) i B-ćelija (imunoglobulini) sadrže regiju koja određuje komplementarnost (CDR) sa jedinstvenim aminokiselinskim sekvencama. Oni definiraju površinu i svojstva varijabilne regije, određujući specifičnost antigena i samim tim idiotopskih molekula. Imunoglobulini ili TCR sa zajedničkim idiotopom su isti idiotip. Idiotip antitela određuje se prema:

Etimologija i upotreba[uredi | uredi izvor]

Termin idiotip potiče od dva grčka korijena, idio = privatno, razlikovno, osebujno + tip = oznaka. Dakle, idiotip opisuje karakterističnu sekvencu i regiju koja čini bilo koji imunoglobulin/TCR jedinstvenim od drugih istog tipa koji je njegova varijabilna regija. Izraz "idiottip" ponekad se koristi i za opisivanje zbirke više idiotopova, a samim tim i ukupnog kapaciteta vezanja antigena, posjedovanih antitijelom.

Riječ "idiottip" postala je uticajna u imunologiji kada je Niels Jerne formulirao svoju teoriju imunskih mreža. Jerne je 1984. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu, uglavnom zbog toga što je otac teorije imunoloških mreža. On je definirao idiotip kao skup epitopa na V području molekule antitijela, pri čemu epitop označava antigenu determinanta. Također je definirao "paratope", onaj dio varijabilne regije antitijela koja se vezuje za antigen. Najbolje razvijena verzija teorije imunskih mreža naziva se teorija simetrične mreže, u kojoj razlika između idiotipa i paratopa nema nikakvu ulogu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]