Idris-paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Idris-paša je imenovan bosanskim begler-begom u aprilu 1597. godine. Nekoliko puta je tvrđava Tata ili Tatabanja u Mađarskoj bila osvajana od osmanlija, ali svaki bi je put austrijska vojska ponovo osvojila. Tada je odlučeno da se novi ratni pohod usmjeri prema navedenoj tvrđavi. Serdar ili glavni zapovjednik osmanske vojske, Saturdži Mehmed-paša je pokrenuo vojsku u maju, 1597. godine iz Istanbula prema Beogradu. Idris-paša je u međuvremenu digao bosansku vojsku ispod Budima, gdje se nalazio na osiguranju te tvrđave, pa se pridružio serdaru Saturdži Mehmed-paši kod Zemuna. Međutim dok se osmanska vojska spremala za osvajanje tvrđave Tate, dotle je austrijska vojska opsjela Janik. Pošto je osmanskoj vojsci bilo važno da se osvoji ova strateško važna tvrđava, oni odluče prvo da osvoje Tatu pa će poslati vojsku u pomoć Janiku. Nakon žestoke topovske paljbe i naglih juriša, tvrđava Tata je opet bila osvojena. U međuvremenu, austrijska vojska je osvojila Janik. Kad se to pročulo u osmanlijskoj vojsci, serdar je naredio da vojska krene prema Janiku. Sredinom oktobra 1597. godine, Janik je opet osvojen, a nakon toga tvrđava je popravljena. U novembru iste godine, 1597. Idris-paša je smijenjen, a na položaj bosanskog valije je imenovan Bošnjak Gazi Hasan-paša Tiro, jedan od najslavnijih osmanskih vojskovođa.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Biščević Vedad, "Bosanski namjesnici Osmanskog doba (1463-1878)" Sarajevo, 2006.
  • Hadžihuseinović Salih Sidki Muvekit, "Povijest Bosne - I Knjiga" Sarajevo, 1999.