Igraće karte

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karte za šnaps

Igraće karte je naziv za komade papira, kartona ili plastike koji služe za igranje kartaških igara. Skup igraćih karata naziva se špil. Osim za zabavu (kartanje, opsjenarski trikovi, gatanje), igraće karte mogu služiti i za profesionalno kockanje.

Nisu sve igraće karte jednake. Razlikuju se po tipovima kartaških igara za koju su namijenjene. Svaka igraća karta u špilu je različita, a označene su bojom, simbolima i različitim motivima po kojima se karte daju lako složiti.

Vjeruje se da su se prvim igraćim kartama služili u Istočnoj Aziji (Koreja i Kina), a kasnije su, preko Indije i Egipta, donesene u Evropu. Danas se u različitim dijelovima svijeta koriste različiti špilevi igraćih karata za igre koje su karakteristične za to područje. Tako postoje:

Mađarice[uredi | uredi izvor]

Žir
Tref
Zelena
Pik
Crvena
Herc
Bundeva
Karo
Kartanje preferansa sa hrvatskom verzijom Mađarica

U Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Sloveniji najpopularnije su igraće karte Mađarice. Špil se sastoji od 32 karte, po 8 u svakoj boji. Boje su: žir (tref), zelena/zelje (pik), bundeva/tikva (karo) i crvena/srce (herc). Karte su poredane kao VII (7), VIII (8), IX (9), X (10), dečko, dama, kralj, as.

Unter, dama i as simbolički označavaju historijske osobe i godišnja doba. Tako imamo:

Najpopularnija kartaška igra koja se u nas igra s ovim tipom igraćih karata jest belot.

Italijanske karte[uredi | uredi izvor]

Italijanske igraće karte u špilu sadrže 40 igraćih karata, po 10 u četiri različite boje: špade, kupe, denari i baštoni. Karte imaju vrijednost: 2, 3, 4, 5, 6, 7, as, dečko, dama i kralj. Najpoznatije igra koje se igraju ovim kartama na našim prostorima jesu briškula i trešeta.

Italijanke
Špade
Pik
Kupe
Herc
Denari
Karo
Baštoni
Tref

Angloameričke igraće karte[uredi | uredi izvor]

Set od 52 karte

Ovaj špil karata sadrži 52 igraće karte, po trinaest u svakoj od četiri boje. Boje su: pik (), herc (), karo () i tref (). Karte su po hijerarhiji poredane: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J (Jack), Q (Queen), K (King), A (Ace). S ovim tipom karata može se igrati poker, preferans, bridž, black Jack (ajnc) i dr.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]