Idi na sadržaj

Igra lignje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Squid Game logo.

Squid Game (Korejski: 오징어 게임; RR: Ojing-eo Geim) je južnokorejska dramska serija o preživljavanju koja se emituje na Netflixu. Scenario je napisao i režirao Hwang Dong-hyuk, a glavne uloge tumače: Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Wi Ha-joon, Jung Ho-yeon, O Yeong-su, Heo Sung-tae, Anupam Tripathi, i Kim Joo-ryoung.[1] Serija, koju je distribuirao Netflix, objavljena je širom svijeta 17. septembra 2021.[2][3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Serija se vrti oko takmičenja u kojem 456 igrača, svi izvučeni iz različitih životnih šetnji ali svaki duboko u dugovima, igraju seriju dječije igre sa smrtonosnim kaznama ako izgube za priliku da osvoji nagradu od 45,6 milijardi južnokorejskih wona (₩).[a] Hwang je začeo ideju zasnovanu na vlastitim ekonomskim borbama rano u životu, kao i razrednoj razdvojenosti u Južnoj Koreji. Iako ga je u početku napisao 2009. godine, nije mogao pronaći produkcijsku kompaniju koja će financirati tu ideju dok se Netflix nije zainteresirao oko 2019. godine kao dio njihovog pogona za proširenje njihovih stranih programskih ponuda. Hwang je sam napisao i režirao svih devet epizoda.

Squid Game je dobio aplauz kritike, i privukao međunarodnu pažnju. U roku od sedmicu dana od puštanja u javnost, postao je jedan od, najgledanijih Netflixovih programa na nekoliko regionalnih tržišta; Na lansiranju je privukla više od 111 miliona gledalaca, i nadmašila Bridgerton kao najgledaniju seriju mreže do sada.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ U trenutku emitovanja, 45,6 milijardi ₩ je bilo približno 33 miliona eura ili 38 miliona US$.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pineda, Cherry. "'Squid Game: Extra Life' premieres on 'It's Showtime'". Push (jezik: engleski). Pristupljeno 2021-10-17.
  2. ^ "전여빈 나나 류경수 '글리치' 촬영 중단 "보조출연자 코로나 확진"[공식]". n.news.naver.com (jezik: korejski). Pristupljeno 2021-10-17.
  3. ^ "Netflix K-Drama Thriller 'Squid Game' Season 1: Coming to Netflix in September 2021". What's on Netflix (jezik: engleski). 2021-08-11. Pristupljeno 2021-10-17.