Igre bez granica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Igre bez granica je bio veliki televizijski spektakl evropskih nacionalnih RTV kuća tokom kasnih 1970-ih i 1980-ih, na kojima su osim predstavnika Jugoslavije (koje je zastupala Jugoslavenska radiotelevizija) učestvovali i predstavnici drugih evropskih zemalja (Italija, Francuska, Španija, Portugal, Njemačka i druge). Takmičari su morali proći nekoliko krugova takmičenja, koje je uključivalo igre na vodi i na pijesku, kao i veliki niz "narodnih igara", kao što su potezanje konopca ili penjanje uz klizav zid, a organizatori su nerijetko bili i dosta maštoviti u smišljanju igara. Tako se jednom prilikom učesnici trebali divovskim kašikama vaditi divovske kestene iz divovske zdjele sa šlagom. U "Igrama bez granica" obično je učestvovalo 6 nacionalnih ekipa, koje su se susretali na borilištima u manjim gradovima Evrope i Mediterana, uglavnom obučeni u šarene kostime i sa mnoštvom dobre volje, truda i raspoloženja.