Ilija Studen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ilija Studen
Rođenje (1967-08-31) 31. august 1967 (54 godine)
Zanimanjepoduzetnik, industrijalac, investitor
Godine aktivnosti1992–danas

Ilija Studen (rođen 31. augusta 1967) jest austrijski i bosanskohercegovački preduzetnik, industrijalac i investitor[1]. Suosnivač je i predsjednik STUDEN & Co Holdinga[2], dioničarskog društva koje se uglavnom bavi poljoprivrednim poduzetništvom.[3][4] Ilija Studen je sa svojim dioničarskim društvom razvio međunarodnu saradnju koja pokriva preradu, trgovinu i distribuciju poljoprivrednih dobara kao što su: šećer, jestiva ulja, uljarice, žitarice i kahva.[3] Danas, STUDEN grupa posjeduje preko 30 kompanija, te broji preko 600 zaposlenih širom Istočne Evrope i Bliskog Istoka.[5][6]

Ilija Studen živi i radi na relaciji Dubai, Beč i Brčko[7].

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Rođen je 31. augusta 1967. godine u Bihaću. Njegov otac je upravljao jednom od vodećih firmi za distribuciju prehrambenih proizvoda, dok je njegova majka radila kao službenica u osiguranju. Ilija Studen završio je osnovnu školu i srednju Elektrotehničku školu u Bihaću. Tokom školskih dana bio je aktivan šahista što mu je omogućilo da učestvuje na turnirima i proputuje čitavu Jugoslaviju. Nakon vojne službe u Derventi Studen se 1986. godine seli u Zagreb, gdje studira inženjerstvo, i gdje još kao student pokazuje osobine preduzetnika kroz prodaju računara i druge tehničke opreme. Rastuća politička napetost prije raspada Jugoslavije navela je Studena da se preseli u Beč.

Profesionalna karijera[uredi | uredi izvor]

Suosnivač je STUDEN & Co GmbH 1992. godine u Beču kada mu je bilo tek 25 godina. Kompanija je počela s izvozom osnovnih prehrambenih namirnica kao što su pšenično brašno, jestivo ulje i šećer iz Austrije, Mađarske i Njemačke. Distribucija mineralnog ulja bila je također, jedan od njegovih prvih poduhvata (danas, CEROL benzinske pumpe se nalaze širom Bosne i Hercegovine).

Od samog početka, cilj STUDEN grupe bio je uspostavljanje objedinjenog poljoprivrednog preduzetništva koje će nabavkom robe iz čitavog svijeta osigurati najkonkurentnije cijene. Studen je znao da će strateško partnerstvo duž lanca nabavke biti neophodno za stvaranje održivog modela poslovanja, što je dovelo do saradnje i zajedničkih poduhvata s najvećim austrijskim tržišnim poduzetnicima.

Ilija Studen je prepoznao veliki potencijal u unapređivanju sektora jestivoga ulja, što je dovelo do saradnje sa VFI-om (VEREINIGTE FETTWARENINDUSTRIE)[9], vodećim proizvođačem jestivog ulja u Austriji, s kojim je poslije privatizovao i modernizovao fabriku BIMAL u Bosni i Hercegovini, koja je postala jedna od vodećih proizvođača jestivog ulja u Jugoistočnoj Evropi[10].

Drugo uspješno partnerstvo uspostavljeno je s austrijskim proizvođačem šećera, grupom AGRANA, što je dovelo do zajedničkog poduhvata na području Zapadnog Balkana[11].

Kada je Brazil doživio poljoprivredni bum u kasnim 1990-im i ranim 2000-im, Studen je otvorio ured u Sao Paolu kako bi unaprijedio poslovanje nabavke roba. Zauzvrat, Brazil je postao sve važniji izvor poljoprivrednih proizvoda za tržište Jugoistočne Evrope. Između ostalih, poslovna grupa je počela i sa trgovinom sirove kahve. Danas je STUDEN grupa značajan dobavljač sirove kahve širom Jugoistočne Evrope. Rast ovog dijela poslovanja je nastavio putem kupovine fabrike za prženje kahve u Gradačcu, koja je nedavno premještena u Brčko u okvir Agroindustrijskog kompleksa STUDEN Holdinga[12].

Otprilike u istom razdoblju, izgrađena je STUDEN-AGRANA Rafinerija šećera u Bosni i Hercegovini[13]. Danas, ovo strateško partnerstvo sa AGRANA grupom osiguralo je vodeće tržišno mjesto na području Zapadnog Balkana.

Samo nekoliko godina poslije, Studen je ušao u proizvodnju pšeničnog brašna kroz akviziciju kompanije ŽITOPROMET[14][15].

Povećana internacionalizacija poslovanja dovela je STUDEN grupu do širenja ka istoku i do uspostave ureda u Dubaiju kao regionalnog središta trgovanja robom. Ključna distributivna tržišta na Bliskom Istoku su: Turska, Izrael, Palestina, Saudijska Arabija i UAE.

Danas, Ilija Studen živi i radi na relaciji Dubai, Beč i Brčko, odakle upravlja i nadgleda globalno širenje STUDEN grupe[8].

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]

Godina NAZIV DEKRET
2006 Počasni građanin

Grada Gradačac

Općina Gradačac,

Bosna i Hercegovina

2007 Najmenadžer BiH Jugoistočne i Srednje Evrope Evropska asocijacija menadžera
2015 Ličnost godine

Brčko distrikt

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini
2016 Mediterranean Leadership

Award[1]

Johns Hopkins University

School of Advanced International Studies

Centre for Transatlantic Relations

Washington DC, USA

2017 Veliki orden časti za zasluge Republike Austrije[8] Predsjednik Republike Austrije
2019 Počasni doktorat Nezavisni univerzitet Banja Luka

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Ilija Studen dobitnik nagrade za poslovno liderstvo". ba.ekapija.com. Pristupljeno 31. 5. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Bloomberg - Are you a robot?". www.bloomberg.com. Pristupljeno 31. 5. 2019. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ a b "Overview". Sco Group (jezik: engleski). Pristupljeno 31. 5. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ "Board". Sco Group (jezik: engleski). Pristupljeno 31. 5. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  5. ^ "Our Business". Studen Global (jezik: engleski). Pristupljeno 31. 5. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ "Companies - STUDEN HOLDING - Bimal group - Agrana Studen Group". Sco Group (jezik: engleski). Pristupljeno 31. 5. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  7. ^ "Ilija STUDEN". Transatlantic Forum 2016 (jezik: engleski). Pristupljeno 31. 5. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  8. ^ "Vlasniku Bimala uručen Veliki orden časti Republike Austrije". Biznis Info. 26. 10. 2017. Pristupljeno 31. 5. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)