Iluvatar

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Iluvatar je imaginarni lik iz knjige Silmarilion. O njemu se govori na samom početku Tolkinove knjige Silmarilion. Na visokovilenjačkom ime mu je Iluvatar , ali se zove i Eru, što znači Jedini. Iluvatar je postojao nezavisno prije drugih. On je uz pomoć moći Neuništivog plamena, koji mu je davao moć da stvara život, stvorio prvu rasu Ainure, znane i kao Valari i Majari. Za te duhove je oblikovao Bezvremene Holove. Svakom duhu je podario moćan glas. Predložio im je da održe koncert. Muzika je bila divna, i Iluvatar joj je dao materijalni oblik. Tako je nastala Arda, ili Srednja Zemlja. Iliuvatar je dozvolio Valarima da odu u Srednju Zemlju, ali pod uslovom da podijele njenu konačnu sudbinu. Dosta Valara nije došlo u Srednju Zemlju već je ostalo sa Iluvatarom. Najjači Valar je bio Melkor koji je postao praotac sveg zla.