Imperativno programiranje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Imperativno programiranje, kao suprotnost deklarativnom programiranju je programska paradigma koja opisuje računanje kao izraze koji mijenjaju stanje programa. Kao što se u govornom jeziku zapovijedni način (ili imperativ) koristi za izražavanje naredbi, tako se imperativni programi mogu posmatrati kao niz naredbi koje računar treba izvršiti. Proceduralno programiranje je česta metoda izvršavanja imperativnog programiranja, te se ova dva termina često koriste kao sinonimi.

Imperativni programski jezici predstavljaju suprotnost drugim tipovima jezika, kao što su funkcionalni i logički jezici. Funkcionalni programski jezici kao Haskell, nisu predstavljeni sekvencama naredbi i nemaju globalno stanje, dok logički programski jezici, poput Prologa, definišu "šta" treba da se računa, umjesto "kako" računanje treba da se odvija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak Imperativno programiranje koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.