Imunomodulator

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Imunomodulator je supstanca (npr. lijek) koji ima efekat na imuni sistem. Postoje dva tipa efekata: imunostimulacija i imunosupresija.

  • Imunosupresanti prvenstveno imaju potiskujući efekat.
  • Imunostimulanti prvenstveno imaju stimulišući efekat.

Većina lijekova međutim neme efekta na samo jedan biološki receptor, tako da jedan imunomodulator može istovremeno biti imunosupresant i imunostimulant, na različitim ciljevima u okviru imunog sistema.

Proizvodi koji se ne sastoje od jednog hemijskog entiteta, kao što su biljni ekstrakti i nečisti proizvodi, mogu imati ispoljiti još veći pluralitet efekata. Mnoge vrste biljaka, u zavisnosti od primjenjenih ekstrakcionih uslova, imaju imunomodulatorne efekte.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Star of life.svg Nedovršeni članak Imunomodulator koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.