Idi na sadržaj

Indijanci s Platoa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Indijanci sa Platoa (Indijanci Platoa) je naziv grupe indijanskih plemena nastanjenih na kulturnom području Platoa rijeke Columbia sa sjeverozapadu SAD-a.

Fiziografska regija Platoa graniči na sjeveru "Karibu planinama" (eng. Cariboo Mountains), na istoku "Stjenovitim planinama" (eng. "Rocky Mountains"), planinom Lewis, na jugu Plavim planinama, i rijekom Salmon. Na zapadu se ovaj Plato graniči sa obalskim planinama Kanade i tzv. "Kaskadskim gorjem".

Klima na Platou je kontinentalna, od -34 °C zimi do 38 °C ljeti, a zimi je oblast prekrivena snijegom. Javljaju se tri različita vegetaciona područja. Srednja stepa kanadske provincije Britanska Kolumbija prekrivena je žbunjem kadulje i drugih trava. Gornja Kolumbija je šumovita, a travnjasci se pojavljuju u dolinama rijeka. Treće područje je uz rijeku Fraser sa četinarskim šumama i dijelom suhim travnjacima.

Fauna na Platou nije bogata, jelen i wapiti su prisutni od veće divljaći, a glavna hrana je riba, posebno losos i pastrmke kojih ima u rijekama.

Plemena Platoa većinom govore jezicima salishan. Na sjeveru su to Shuswap, Lillooet, i Ntlakyapamuk (Thompson). Na gornjoj Columbiji Okanagan, Sinkaietk, Lake, Wenatchee, Sanpoil, Nespelim, Spokan, Kalispel, Pend d’Oreille, Cowlitz, Colville, Chelan, Sinkiuse, Coeur d’Alêne i istočnije Flathead ili Salish. Od ostalih navodimo grupe Indijanaca Shahaptian sa plemenima Yakima, Walla Walla, Mical, Wauyukma, Palouse, Wanapam, Nez Percé ili Pierced Nose (Čopaniš), Tenino, Umatilla; Waiilatpuan sa Molala i Cayuse; Lutuamian sa Klamath i Modoc; i Kitunahan sa Kutenai [1].

Reference[uredi | uredi izvor]