Indijanci s Platoa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
North American cultural areas.png

Indijanci sa Platoa (Indijanci Platoa) je naziv grupe indijanskih plemena nastanjenih na kulturnom području Platoa rijeke Columbia sa sjeverozapadu SAD-a.

Fiziografska regija Platoa graniči na sjeveru "Karibu planinama" (eng. Cariboo Mountains), na istoku "Stjenovitim planinama" (eng. "Rocky Mountains"), planinom Lewis, na jugu Plavim planinama, i rijekom Salmon. Na zapadu se ovaj Plato graniči sa obalskim planinama Kanade i tzv. "Kaskadskim gorjem".

Klima na Platou je kontinentalna, od -34 °C zimi do 38 °C ljeti, a zimi je oblast prekrivena snijegom. Javljaju se tri različita vegetaciona područja. Srednja stepa kanadske provincije Britanska Kolumbija prekrivena je žbunjem kadulje i drugih trava. Gornja Kolumbija je šumovita, a travnjasci se pojavljuju u dolinama rijeka. Treće područje je uz rijeku Fraser sa četinarskim šumama i dijelom suhim travnjacima.

Fauna na Platou nije bogata, jelen i wapiti su prisutni od veće divljaći, a glavna hrana je riba, posebno losos i pastrmke kojih ima u rijekama.

Plemena Platoa većinom govore jezicima salishan. Na sjeveru su to Shuswap, Lillooet, i Ntlakyapamuk (Thompson). Na gornjoj Columbiji Okanagan, Sinkaietk, Lake, Wenatchee, Sanpoil, Nespelim, Spokan, Kalispel, Pend d’Oreille, Cowlitz, Colville, Chelan, Sinkiuse, Coeur d’Alêne i istočnije Flathead ili Salish. Od ostalih navodimo grupe Indijanaca Shahaptian sa plemenima Yakima, Walla Walla, Mical, Wauyukma, Palouse, Wanapam, Nez Percé ili Pierced Nose (Čopaniš), Tenino, Umatilla; Waiilatpuan sa Molala i Cayuse; Lutuamian sa Klamath i Modoc; i Kitunahan sa Kutenai [1].

Reference[uredi | uredi izvor]