Industrijska revolucija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Industrijska revolucija je pojam koji obuhvata historijski period u kojem se desila brza i nagla promjena u načinu proizvodnje.

Prvi put se javila u Engleskoj sredinom 18. vijekaodakle se do početka 19. vijeka proširila do Evrope i Sjeverne Amerike. Industrijska revolucija znači da je počela proizvodnja stvari u fabrikama po jeftinijim cijenama i u većim količinama, umjesto što se do tada većina stvari proizvodila ručno u malim radionicama.

Nove ideje su također primjenjene u rudarstvu, radu na metalima i prijenosu dobara. Najznačajniji izum tog perioda je parna mašina kojom su se snadbjevale fabrike, pokretale lokomotive i eksploatisali rudnici. Ugalj koji je proizvodio toplotu i paru je postao osnovni izvor snage zamijenivši ljudske mišiće i životinjsku snagu.

Neki historičari smatraju da se industrijska revolucija završila 1820, ali svi se slažu da je ovo bio samo početak promjena koje traju sve do danas.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]