Ines Fančović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ines Fančović (Split, 5. oktobar 1925. - Sarajevo, 21. august 2011.), legendarna glumica, diva bosansko-hercegovačkog glumišta i jedna od najcjenjenijih dramskih umjetnica na našim prostorima.

Ines Fančović je svoju glumačku karijeru započela prvo kao pjevačica opera i opereti u Splitu pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Nakon toga 15 godina radila je na velikim pozornicama u Splitu, Šibeniku i Osijeku, da bi 1960. na nagovor redatelja Jurislava Korenića došla u Sarajevo. Glumačku karijeru u Bosni i Hercegovini započela je u novoosnovanom Malom pozorištu, a kasnije i u Kamernom teatru 55, kazalištu eksperimentalne i avangardne scene, od kojeg se nije odvajala do današnjih dana.

Tokom bogate karijere glumila je u velikom broju filmova, TV serija, ali najviše je bila prisutna u pozorištu odigravši bezbroj pozorišnih rola.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]