Infanta Margareta Terezija u plavoj haljini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Infanta Margareta Terezija u plavoj haljini
Diego Rodriguez de Silva y Velázquez - Infanta Margarita Teresa in a Blue Dress - Google Art Project.jpg
AutorDiego Velázquez
Godina1659.
TipUlje na platnu
Dimenzije127 cm × 107 cm
LokacijaMuzej historije umjetnosti, Beč

Infanta Margareta Terezija u plavoj haljini jedan je od najpoznatijih portreta u autorstvu španskog slikara Diega Velázqueza. Naslikan je uljanim bojama na platnu i jedan je od posljednjih Velázquezovih slika, iz 1659, godinu prije njegove smrti. Prikazuje Margaretu Tereziju Kastiljsku, a čuva se u Muzeju historije umjetnosti u Beču.

Ovo je jedan od nekoliko dvorskih portreta infante Margarete Terezije koje je naslikao Velázquez u različitim prilikama, a koja se u 15. godini udala za svog ujaka, Leopolda I, cara Svetog Rimskog Carstva. Mala infanta pojavljuje se i na slici Male dvorske dame (1656). Na tim slikama prikazana je u različitim fazama njenog djetinjstva, a poslane su u Beč da informiraju Leopolda I o tome kako je izgledala njegova mlada vjerenica.

Muzej historije umjetnosti u Beču ima još dvije izvanredne Velázquezove slike: Infanta Marija Terezija i Princ Filip Prospero. Međutim, ovaj portret infante Margarete vjerovatno je najbolji od sva tri njena portreta.

Na ovom portretu Velázquez je koristio tehniku ​​slobodnih poteza koji postaju koherentni samo kada se slika gleda s određene udaljenosti. Ovdje je osmogodišnja infanta prikazana sa svečanim izrazom. Nosi plavu svilenu haljinu ukrašenu srebrnim obrubima po ugledu na španska modna kretanja iz tog vremena. Najupečatljivija karakteristika je ogromna zapremina krinoline, koja je naglašena podrezanim obrubima i širokim čipkastim ovratnikom. U jednoj ruci drži smeđe krzno, možda poklon iz Beča. Djevojčica, koja je predstavljena kao lijepa i privlačna, ima blijedi izgled, što je pojačano plavim i srebrnim tonovima. U pozadini je toaletni sto s okruglim ogledalom iza njega.

Literatura[uredi | uredi izvor]