Idi na sadržaj

International Standard Name Identifier

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
International Standard Name Identifier

Međunarodni standardni identifikator naziva ( ISNI ) je sistem identifikatora za jedinstvenu identifikaciju javnih identiteta saradnika medijskog sadržaja kao što su knjige, televizijski programi i novinski članci. Takav identifikator se sastoji od 16 cifara. Opciono se može prikazati kao podijeljen u četiri bloka.

ISNI se može koristiti za razjašnjavanje imenovanih entiteta koji bi inače mogli biti zbunjujući i povezuje podatke o imenima koji se prikupljaju i koriste u svim sektorima medijske industrije.

Razvijen je pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) kao nacrt međunarodnog standarda 27729 ; važeći standard je objavljen 15. marta 2012. godine. ISO tehnički komitet 46, podkomitet 9 (TC 46/SC 9) je odgovoran za razvoj standarda.

ISNI format[uredi | uredi izvor]

Često postavljana pitanja na web-stranici isni.org navode "ISNI se sastoji od 16 cifara, a posljednji znak je znak za provjeru."[1]

ISNI omogućava identifikaciju jednog identiteta (kao što je pseudonim autora ili otisak koji koristi izdavač ) pomoću jedinstvenog broja. Ovaj jedinstveni broj se zatim može povezati s bilo kojim od brojnih drugih identifikatora koji se koriste u medijskim industrijama za identifikaciju imena i drugih oblika identiteta.

ORCID[uredi | uredi izvor]

ORCID (ID otvorenog istraživača i saradnika) identifikatori se sastoje od rezerviranog bloka ISNI identifikatora za naučne istraživače [2] i kojima upravlja posebna organizacija. [2] Pojedinačni istraživači mogu kreirati i tražiti svoj vlastiti ORCID identifikator.[3] Dvije organizacije koordiniraju svoje napore.[2] [3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ISNI - FAQ". www.isni.org. Pristupljeno 19 April 2018.
  2. ^ a b c "What is the relationship between ISNI and ORCID?". About ORCID. ORCID. Pristupljeno 10 February 2020.
  3. ^ a b "ISNI and ORCID". ISNI. Arhivirano s originala, 4 March 2013. Pristupljeno 29 March 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]