Internetski forum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Internetski forum je usluga na internetu koja omogućava razmjenu mišljenja među korisnicima upotrebom internetskog preglednika. Sve poruke koje korisnik napiše i pošalje na forum vidljive su svim ostalim učesnicima foruma. To nalikuje na oglasnu ploču (engleski: message board) na kojoj učesnici ostavljaju poruke. U načelu, poruke na forumu mogu ostavljati i čitati korisnici interneta bez ograničenja. Učesnici foruma su najčešće anonimni jer se pri slanju poruke na forum ne mora navesti pravi identitet. Zbog lakšeg snalaženja, forum je obično podijeljen u nekoliko grupa prema temama razgovora. Jednostavnost upotrebe i mogućnost anonimne rasprave o različitim temama jedan je od glavnih razloga popularnosti foruma. Za internetski forum se dovoljno služiti internetskim preglednikom. Poruka poslana na jedan forum vidljiva je samo na tom forumu. Forum se uglavnom sastoji od mnogobrojnih kategorija unutar kojih se nalaze teme koje otvaraju i započinju korisnici. Svaka tema ima svoju diskusiju u kojoj se učestvuje pisanjem, odnosno objavljivanjem postova. Svi razgovori/diskusije ostaju sačuvani na forumu dok ih ne obriše moderator (stvarna osoba).

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi internetski forumi su pokrenuti 1996. godine. Oni su uglavnom strogo tematski (nije pravilo, a popularne teme foruma su: tehnologija i tehnika, računarstvo, računarske igre, politika itd.

Softver[uredi | uredi izvor]

Internetski forum (engl. internet forum) je posebna web aplikacija ili skripta koja omogućava korisnicima (surferima) raspravu o određenim temama. Po softverskoj organizaciji, postoje forumi koji omogućavaju objavljivanje postova anonimno, dok postoje i oni na koje se treba registrirati u obliku željenog korisničkog imena i šifre (ako već nije zauzeto). Forumski softverski paketi dostupni su na internetu i zapisani su u različitim programskim jezicima, najčešće su to PHP, Perl, JAVA i ASP.

Administratori i moderatori[uredi | uredi izvor]

Osoba koja ima ulogu administratora na forumu ima mogućnost uređivanja, brisanja ili nekog drugačijeg modificiranja već objavljenih postova. Također mogu dati ban, odnosno zabraniti učešća na forumu na određeno vrijeme zbog nepridržavanja pravila foruma,mogu izbrisati korisnike te ih stvoriti. Uloga moderatora je da pomaže administratoru te uglavnom ima iste ovlasti kao i administrator (ali u manjoj mjeri). Najvažniji razlog postojanja administratora i moderatora je održavanje reda na forumu i upozoravanje korisnika o pridržavanju kućnog reda.

Članovi i korisnici[uredi | uredi izvor]

Članovi foruma mogu objavljivati postove, mijenjati iste, otvarati nove teme (topic) te mijenjati svoje postavke. Na većini foruma, korisnici uz svoje ime obično imaju malu sliku koja se naziva avatar. Također mogu primati i slati privatne poruke ostalim korisnicima. U određenim slučajevima daje im se mogućnost brisanja vlastite teme (topica) ili posta. Često korisnici koriste i potpise, najčešće riječi ili slike koje se pojavljuju na kraju svakog posta koji objave.

Pravila ponašanja[uredi | uredi izvor]

Kršenje internetskog bontona tako što se šalju reklamne poruke i druge vrste neželjenih i nepotrebnih poruka koje ne odgovaraju na određenu temu naziva se spamanje. Spamanjem se smatra i dvostruko postanje, odnosno objavljivanja iste poruke dvaput, te objavljivanje dva posta zaredom, a da između njih neki drugi korisnik nije "uskočio". To se može izbjeći tako da se ide na uređivanje već objavljenog posta ako postoji ta opcija. Problem koji bi se mogao javiti je taj da neko ko je već pročitao originalni post ne uvidi nastale promjene proizašle iz naknadnog uređivanja. To je samo neki od mnogobrojnih problema koji nastaju ne pridržavanjem pravila, međutim najveći ostaje onaj o netrpeljivosti na rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Trol je korisnik foruma koji namjerno krši internetski bonton pišući na forumu uvredljive, uznemirujuće ili podjarujuće poruke kako bi se druge isprovociralo da se uključe u raspravu i započnu tzv. flejmanje. Flejmanje se odnosi na antagonističku i uvredljivu interakciju na internetskom forumu, chatu, mailing listi itd. korištenjem neprijateljskog jezika i ličnih napada. Posjedovanje još jednog korisničkog računa je posjedovanje klona ili altera. Započinjanje velikog broja tema u kratkom vremenskom periodu bez namjere da se započne rasprava zove se floodanje.

Organizacija foruma[uredi | uredi izvor]

Forumi mogu biti različitih stilova. Uobičajeni forumi sadrže linkove koje vode do podforuma. U svakom podforumu nalazi se mjesto za objavljivanje postava, a nove teme se nalaze na vrhu, sa posebnim upozorenjem o njihovoj aktivaciji. Isto tako, mnogi forumi na vrhu spiska tema sadrže važne obavijesti. One teme u kojima se često odgovara, smješteni su pri vrhu, dok se one u kojima se nalazi tek pokoji odgovor nalaze na dnu.

Usporedba s ostalim Web aplikacijama[uredi | uredi izvor]

Razlika između foruma i elektroničkih mailing lista je u tome što mailing liste automatski šalju nove poruke pretplatnicima, dok je kod foruma potrebno samostalno posjetiti tu stranicu te pročitati poruku. Također, postoji mogućnost obavještavanja e-mailom o odgovaranju drugih korisnika na post. Za pristupanje forumu potreban je samo internetski preglednik, dok su za neke aplikacije potrebni posebni programi koji omogućuju čitanje vijesti s različitih stranica. Za razliku od blogova, forumi dopuštaju svakom da započne novi razgovor ili učestvuje u jednom. Forumi se razlikuju i od chat soba zato što korisnici ne moraju biti spojeni na internet u isto vrijeme.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]