Interpreter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Interpreter je računarski program koji pokreće ostale programe. Ovo je različito od kompajlera koji ne pokreće izvorni kod nego ga prevodi u drugi jezik (mašinski), obično onaj razumljiv računaru (binarni kod). Kako kompajleri prevodeći izvorni kod prave izvršne fajlove koji mogu raditi neovisno o programskom jeziku u kojem su napisani, interpreter je ugrađen u sistem programskog jezika i pri pokretanju prevodi liniju po liniju programskog koda tako da programeru ostavlja mogućnost ispravke u izvornom kodu ali samim tim i veže napisani programski kod za program u kojem je napisan. Nije moguće pokretanje programa bez interpretera.


Video-display.svg Nedovršeni članak Interpreter koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.