Intraduktalni karcinom dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Intraduktalni karcinom dojke (Carcinoma intraductale mammae - comedo carcinoma) je neinvazivni karcinom dojke porijeklom od tubularnog epitela. Ovaj karcinom čini 20 - 25% svih karcinoma dojke.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je nejasno ograničen tumor smješten u centralnom dijelu dojke. Veličine je do 5 cm.

Na presjeku se vidi kao nejasno ograničen, sivobjeličast, nehomogen, čvrst tumor. Čuvrstoću mu daju česte mikrokalcifikacije u tubulima. Pritiskom na tumor iz prerezanih kanala se istiskuje nekrotična, suha, bjeličasta masa.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi maligna proliferacija epitela u kanalićima srednjeg i većeg promjera koji gradi solidne plaže u kojim postoje mali lumeni koji daju tumoru kribrifoman izgled. Epitelne ćelije su nešto uvećane i nepravilne. Broj mitoza je umjeren. Bazalna membrana je očuvana. U lumenima kanalića se vidi nekrotični detritus koji je često kalcifikaciran. Acelularna vezivna stroma je izražena.

Tumor ne infiltrira okolna tkiva dojke i ne daje metastaze.

Varijanta intraduktalnog karcinoma dojke je intraduktalni papilarni karcinom dojke.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).