Intraduktalni papilom dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Intraduktalni papilom dojke (Papilloma intraductale mammae) je benigni epitelni tumor dojke porijeklom od epitela. Javlja se najčešće kod žena između 30. i 50. godine.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je pojedinačni tumor smješten u završnom dijelu izvodnog kanala dojke odmah ispod bradavice. Veličine je od par mm do 1 cm. Ne dovodi do deformacije niti do uvlačenja bradavice. Može se napipati i često se javlja krvarenje iz bradavice. Plavičaste je boje, gladak i mekan. Na presjeku se vidi da je resičast, rastresit i da se nalazi u cistično promijenjenom lumenu izvodnog kanala dojke.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vide papilarne (resičaste) formacije koje prominiraju u lumen izvodnog kanala. U njihovoj osnovi nalazi se izražena fibrovaskularna stroma koja je jednim krajem vezana za zid izvodnog kanala. Stromu oblaže očuvana bazalna membrana na kojoj se nalazi red mioepitelnih ćelija, a preko njega red pravilnih kockastih epitelnih ćelija, sa oblinom citoplazmom i pravilnim jedrima. Nije prisutan ćelijski pleomorfizam, kao ni patološke mitoze.

Tumor uglavnom nije sklon malignoj alteraciji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).