Intraduktalni papilom dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Intraduktalni papilom dojke (Papilloma intraductale mammae) je benigni epitelni tumor dojke porijeklom od epitela. Javlja se najčešće kod žena između 30. i 50. godine.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je pojedinačni tumor smješten u završnom dijelu izvodnog kanala dojke odmah ispod bradavice. Veličine je od par mm do 1 cm. Ne dovodi do deformacije niti do uvlačenja bradavice. Može se napipati i često se javlja krvarenje iz bradavice. Plavičaste je boje, gladak i mekan. Na presjeku se vidi da je resičast, rastresit i da se nalazi u cistično promijenjenom lumenu izvodnog kanala dojke.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vide papilarne (resičaste) formacije koje prominiraju u lumen izvodnog kanala. U njihovoj osnovi nalazi se izražena fibrovaskularna stroma koja je jednim krajem vezana za zid izvodnog kanala. Stromu oblaže očuvana bazalna membrana na kojoj se nalazi red mioepitelnih ćelija, a preko njega red pravilnih kockastih epitelnih ćelija, sa oblinom citoplazmom i pravilnim jedrima. Nije prisutan ćelijski pleomorfizam, kao ni patološke mitoze.

Tumor uglavnom nije sklon malignoj alteraciji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]