Iredentizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bolivijski iredentizam zbog poraza u Pacifičkom ratu (1879–1884): "Ono što je nekada bilo naše, opet će biti naše".

Iredentizam (italijanski: irredento) naziv je za nacionalističke pokrete i ideologije koje se zalažu za mijenjanje državnih granica kako bi etničke manjine koje žive na pojedinom prostoru došle pod vlast države gdje čine većinu.

Naziv dolazi od izraza Italia Irredenta kojeg su u drugoj polovini 19. vijeka koristili italijanski nacionalisti kako bi opisali područja sa značajnom italijanskom manjinom koji su nakon prekida ujedinjenja Italije ostali izvan vlasti nove italijanske države.

S obzirom na to da u Evropi, naročito njenim istočnim dijelovima, granice gotovo nikad nisu ili nisu mogle biti povučene u skladu sa etničkim sastavom stanovništva (koji se isto tako mijenjao u skladu sa raznim ekonomskim, političkim i demografskim trendovima), gotovo svaka nacionalna država u 20. vijeku, na jedan ili drugi način je imala svoj vlastiti iredentistički pokret ili je bila pogođena istim.

Iredentizam je danas službena politika nekih država i uzrok tinjajuće nestabilnosti u mnogim dijelovima svijeta (spor Indije i Pakistana oko Kašmira, kinesko nepriznavanje Tajvana kao nezavisne države itd.). Tako su neke države svoje iredentističke stavove uvrstili u svoje ustave, ili su ih putem drugih zvaničnih dokumenata pravno formalizovale.

Raspadom SFRJ i nestankom velike i vojno snažne države te pojavom stanovništvom malobrojnih država na njenim istočnim granicama, u Italiji su u stranačkim krugovima, od ekstremnih pa do onih vladajućih krugova, oživile iredentističke težnje prema teritorijima Hrvatske i Slovenije. Dana 12. decembra 2007, Italijanska pošta je izdala poštansku marku s fotografijama grada Rijeke sa tekstom "Istočna zemlja koja je bila italijanska" ("Fiume-terra orientale gia` italiana"). [1]

Također slična pojava je bila zabilježena i u Srbiji koja je tokom rata na Bosni i Hercegovini otvoreno, a poslije dijelom otvoreno, a dijelom prikriveno podržavala težnje Srba u Bosni i Hercegovini za otcjepljenjem dijelova BiH.

Moderni iredentistički pokreti u Evropi[uredi | uredi izvor]

U Evropi postoje mnogi iredentistički pokreti a među najpoznatijim su:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Index.hr MVP uputio prosvjednu notu Italiji zbog poštanske marke s nacionalističkim natpisom

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]