Idi na sadržaj

Irene Charalambidou

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Irene Charalambidou
Lični podaci
Rođenje (1964-03-19) 19. mart 1964 (60 godina)
Politička strankaProgressive Party of Working People

Irene Charalambidou (grčki: Ειρήνη Χαραλαμπίδου) je kiparska novinarka i političarka. 2011. godine izabrana je za poslanicu u izbornoj jedinici Nikozija sa AKEL-om, a reizabrana je 2016. godine.

Biografija i novinarska karijera

[uredi | uredi izvor]

Irene Charalambidou rođena je u Limassolu 19. marta 1964. Udata je za Androsa Papapavloua i ima dva sina.

Studirala je psihologiju na Univerzitetu u Nikoziji i novinarstvo na Mediteranskom koledžu u Atini. Radila je kao novinar u novinama "The Games", u "Eleftherotypia" i sarađivala sa novinama "Kiryka". Bila je direktorica odnosa s javnošću Turističke organizacije "Louis". Mnogo je godina radila u Kiparskoj radiodifuznoj korporaciji, predstavljajući jednu od najpopularnijih emisija tog vremena, "Ugodna subota navečer". Također je radila za televiziju "Logos" i " ANT1 Cyprus". Tokom perioda 2005-2011. bila je odgovorna za istraživanje, novinarski nadzor i predstavljanje politike TV emitovanja RIK-a "Raspravljamo o tome". Predsjednik Republike Kipar, Demetris Christofias, uradio je prvi predsjednički izvještaj u ovoj emisiji u decembru 2008.

2007. godine objavila je svoju prvu knjigu pod nazivom "O čemu smo razgovarali", a u januaru 2011. drugu knjigu "Bijele stranice kiparskog pitanja" o političkoj analizi događaja iz savremene političke povijesti Kipra. Predstavljanje knjige održao je predsjednik Republike Kipar, Dimitris Christofias.

Politička karijera

[uredi | uredi izvor]

2011. godine izabran je za člana izbornog okruga Nikozije sa AKEL-om. Član je parlamentarnog Odbora za institucije, vrijednosne papire i upravu, Stalnog odbora Doma za razvoj i kontrolu javne potrošnje i Parlamentarnog odbora za zdravstvo. 22. maja 2016. godine, ponovno je izabrana u Nikoziji sa AKEL-om. Ona je rangirana na prvom mjestu u ukrštanju preferencija i to je čini prvom ženskom zastupnicom koja je uspjela na nacionalnim izborima, koja je izabrana s većinom ukrštanja preferencija. S novim zakonodavnim tijelom, ona je zamjenica predsjedavajuće Stalnog odbora Doma za razvoj i kontrolu javne potrošnje, te članica institucija, odbora za vrijednosne papire i upravu, zdravstva i ljudskih prava.[1]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ CHARALAMBIDES Irene