Irfan Ljubijankić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Irfan Ljubijankić
Rođenje

26. novembar 1952.

Bihać, Bosna i Hercegovina
Smrt

28. maj 1995.

Cetingrad, Hrvatska

Dr. Irfan Ljubijankić (26. novembar 1952, Bihać - 28. maj 1995, teritorija općine Cetingrad, Hrvatska)

Medicinski fakultet završio je na Beogradskom univerzitetu 1977. Jedno vrijeme (16 mjeseci) radio je u Libiji kao liječnik opće prakse. Od 1980. do 1984. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. U isto vrijeme je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK u Zagrebu, poslije čega je ponovo godinu dana proveo u Libiji.

Jedan je od osnivača političke partije pod nazivom Stranka demokratske akcije. Na prvim višestranačkim izborima njegova SDA stranka u Bihaću je odnijela veliku pobjedu, ali se on nije kandidirao ni za općinsku listu vijećnika ni za načelnika općine. Izbore je odradio sa mjesta predsjednika OO SDA Bihać, na radnom mjestu načelnika ORL odjela gradske Opće bolnice. Početkom rata je izabran za predsjednika Okruga Bihać i tu funkciju je obnašao 10 mjeseci. Bio je član Glavnog i Izvršnog odbora SDA. 27. marta 1994. izabran je za predsjednika Glavnog odbora SDA. Za ministra vanjskih poslova RBiH postavljen je odlukom o izboru Vlade RBiH na sjednici održanoj 23. juna 1994. Na toj dužnosti je poginuo 28. maja 1995.[1] Helikopter kojim se vraćao iz Bihaća u Zagreb oboren je raketom hrvatskih Srba nedaleko od hrvatsko-bosanske granice, na teritoriji općine Cetingrad. Sahranjen je 8. juna 1995. u Bihaću.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dedić, Midhat (29. 5. 2014). "Nepotrebni teret". br. 6751. Dnevni Avaz. str. 3. Na obilježavanju godišnjice pogibije visoke državne delegacije predvođene dr. Irfanom Ljubijankićem, bivšim minsitrom unutrašnjih poslova BiH, s 27. na 28.mJ 1995 godine na području Slunja, niko iz Sarajeva, iz vrha SDA ili u ime drćavne vlasti nije došao