Isa-begov hamam (Novi Pazar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Isabegov hamam, poznat i kao Novopazarski stari hamam, je javno kupatilo u neposrednoj blizini Stare čaršije, na desnoj obali rijeke Raške u samom središtu Jeni Bazara Novog Pazara. Hamam je dao izgraditi treći beg Osmanlijske pokrajine Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara, Isa-beg Ishaković, u drugoj polovini 15. vijeka.

Isabegov hamam je primjer tzv. dvojnog gradskog hamama. U zgradi su se nalazile muške i ženske prostorije, potpuno identične, odvojene po uzdužnoj simetrali osnove i pregrađene kamenim zidom. Na zgradi se nalazi jedanaest kupola različitih veličina i sa šestougaonim otvorima. Svaka prostorija prekrivena je kupolom. Na sjevernoj strani hamama nalazio se prostrani šadrvan koji je bio jedna vrsta čekaonice i svlačionice, dok se na južnoj strani nalazila tzv. hazna - prostorija za grijanje vode. Postojale su i tri prostorije za kupanje sa mramornim česmama i jedna prostorija za odmor od kupanja.

Danas je ovaj spomenik islamske arhitekture skoro samo ruševina, a ispred njega su kontejneri prepuni smeća.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]Corinthian capital.png Nedovršeni članak Isa-begov hamam (Novi Pazar) koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.