Islahijet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Islahijet je graditeljska cjelina iz austrougarskog perioda u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1]

Nacionalni spomenik čine: objekat Islahijjetov dom, četiri stambeno-poslovna objekta sa magazama, objekti u nizu prekoputa Islahijjetovog doma (dva poslovna objekta sa mjestom i ostacima i parcele koje sa njima graniče).

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Graditeljska cjelina se nalazi u Brčkom, u stambenom naselju Kolobara, u blizini ušća rijeke Brke u rijeku Savu

Historija[uredi | uredi izvor]

Uspostavom austrougarske vlasti, Brčko se modernije razvija u pogledu urbanističko-arhitektonskih rješenja izgradnje grada. Nastaju novi oblici „čaršije“ – cjeline gdje sada spajaju stanovanje i zanatsko-trgovačke funkcije zastupljene u jednom objektu, tako da se u prizemlju javlja javna funkcija dok je stanovanje smješteno na spratovima. Jedna takva cjelina je naselja Kolobara, sa privatnim, stambeno-poslovnim objektima građenim u različitim godinama. Izgradio ih je trgovac Mehmedaga Kantardžić i pošto nisu bili objekti od „javnog značaja“, danas nema mnogo pisanih tragova o njima.

U to vrijeme, 1907. godine, u Brčkom osnovano je i muslimansko prosvjetno i potporno društvo «Islahijjet» (izraz znači vaspitanje, odgajanje ili popravak). Društvo su osnovali ugledniji muslimani Brčkog u svrhu kulturnog i privrednog podizanja muslimanske omladine grada i kotara. Društvo je u 6 sela imalo svoje pododbore sa čitaonicama.

Društvo je davalo materijalnu pomoć u školovanju na univerzitetima, za osposobljavanje na raznim zanatima u privredi i bilo aktivno u suzbijanju poroka razne vrste.

Godine 1922. za potrebe društva, kupljena je i adaptirana zgrada koja je sagrađena 1912. godine i na taj način postala «Islahijjetov dom» sa prostorijama za čitanje novina, bibliotekom, priređivanjem konverzacionih večeri i javnih predavanja. Zgrada je proširena 1935 društvenom salom sa pozorišnom binom koja je mogla da primi preko 400 gostiju.

U zgradi je 1918. godine održana prva gradska konferencija radnika na kojoj su formirane sindikalne podružnice- obućara, krojača, abadžija, stolara i građevinskih manuelnih radnika. Izabran je i odbor sindikalno organizovanih radnika za Brčko. Ova konferencija je imala veliki značaj za dalji razvoj sindikalnog pokreta u Brčkom (Spomen-ploča na zgradi, 1981. godina).

Opis[uredi | uredi izvor]

Svi objekti građeni su odvojeno, u različitim periodima, iste spratnosti (P+1), nepravilnog oblika sa različitim uglovima zidnih ploha i različitog tretmana fasadnih ploha i plastike i krovnih ravni.

Stanje objekata[uredi | uredi izvor]

Objekat Islahijjeta je rehabilitiran 2009. godine. Realizirana je prva faza rekonstrukcije objekta (radovi na vanjskoj fasadi objekta, stolarski radovi i veći dio radova u enterijeru).

Ostali objekti graditeljske cjeline su u lošem građevinskom stanju - sva oštećenja su nastala uslijed lošeg održavanja i nekorištenja objekata, utjecaja atmosferilija, te zbog izražene pojave vlage u zidovima objekata.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Islahijjet". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Arhivirano s originala, 6. 3. 2018. Pristupljeno 9. 2. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]