Idi na sadržaj

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

Koordinate: 43°51′29″N 18°25′32″E / 43.858044°N 18.425431°E / 43.858044; 18.425431
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
SkraćenicaIZ BiH
Glavno sjedišteSarajevo
43°51′29″N 18°25′32″E / 43.858044°N 18.425431°E / 43.858044; 18.425431
JezikBosanski
Reisul-ulemaHusein Kavazović
Glavni organRijaset Islamske zajednice
Veb-sajtislamskazajednica.ba

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prema Ustavu Islamske zajednice, koju je donio Sabor Islamske zajednice na svom zasjedanju u Sarajevu 26. novembra 1997, predstavlja jednu i jedinstvenu zajednicu muslimana u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka izvan domovine i drugih muslimana koji je prihvataju kao svoju.[1]

Kao sastavni dijelovi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ubrajaju se i mešihati u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji a koji predstavljaju vjerske i administrativno-upravne organe za područja koja pokrivaju.

Duhovno vodstvo muslimana u Bosni i Hercegovini zove se Rijaset Islamske zajednice, a poglavar islamske zajednice reisul-ulema. Trenutni reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je Husein Kavazović koji je na ovoj dužnosti od 2012. kada je zamijenio Mustafu Cerića.

Sjedište Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nalazi se u Sarajevu.[2]

Historija

[uredi | uredi izvor]

Do 1878. i Berlinskog kongresa, Bosna i Hercegovina se nalazila u sastavu Osmanlijskog Carstva. U takvim pravno-političkim okolnostima muslimani nisu imali potrebu za samostalnom islamskom zajednicom, jer se jedinstvo muslimana u Bosni i Hercegovini i muslimana širom islamskog svijeta očitovalo lojalnošću i uvažavanju institucije halife koji je predstavljao duhovnog vođu muslimana svijeta.

Međutim, poslije 1878. i dolaska Austro-Ugarske u Bosnu i Hercegovinu, situacija se po tom pitanju mijenja. Islam više nije državna religija, a nepostojanje državne institucija u oblasti vjerskog života sve se više osjećala među muslimanskim stanovništvom. Pa i usljed nepostojanja autoritativnog organa u Bosni i Hercegovini po pitanju vjerskog života i potrebe za takvim organom, mnogi bosanskohercegovački muslimani su bili protiv prekida veza sa Istanbulom.

Organizacija

[uredi | uredi izvor]
Muftijstva i mešihati IZ BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sastavljena je od sljedećih organizacionih jedinica i cjelina:

Muftijstva unutar Bosne i Hercegovine su podijeljena na Banjalučko, Bihaćko, Goraždansko, Mostarsko, Sarajevsko, Travničko, Tuzlansko i Zeničko muftijstvo.

Cilj i zadaća

[uredi | uredi izvor]

Jedna od temeljnih zadaća Islamske zajednice predstavlja čuvanje vjerodostojnosti islamskih normi i osiguravanje njihovog zvaničnog tumačenje i primjene u životu muslimana i društvenom ambijentu u kojem djeluje. Izvršavanje ibadetskih islamskih dužnosti u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini utemeljeno je na primjeni hanefijskog mezheba.

Sjedište, simboli i jezik

[uredi | uredi izvor]
Službeni bajrak Islamske zajednice

Ustav Islamske zajednice propisuje sjedište, simbole, jezik i kalendar Islamske zajednice. Prema Ustavu, sjedište Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je u Sarajevu, službeni bajrak je zelene boje sa bijelim polumjesecom i bijelom petokrakom zvijezdom.

Znak Islamske zajednice čine polumjesec, petokraka zvijezda u sredini polumjeseca, u čijim otvorenim poljima je arapskim pismom ispisana deset puta riječ Allah. Službeni jezik u Islamskoj zajednici je bosanski jezik, a službeni kalendari su hidžretski i gregorijanski kalendar. Hidžretski kalendar utvrđuje Rijaset Islamske zajednice i objavljuje se u godišnjaku Islamske zajednice, Takvimu.

Spisak Reisul-ulema

[uredi | uredi izvor]
Husein Kavazović, reisul-ulema

Reisul-ulema Bosne i Herzegovine

[uredi | uredi izvor]

Reisul-ulema Jugoslavije

[uredi | uredi izvor]

Grand Muftis of Bosnia and Herzegovina

[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Čaušević, Armin. "Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini". Islamska zajednica. Pristupljeno 28. 4. 2024.
  2. ^ "Ustavna odluka Islamske zajednice Republike Bosne i Hercegovine" (PDF). islamskazajednica.ba. Pristupljeno 8. 3. 2018.
  3. ^ Čaušević, Armin. "Organizacija i nadležnosti Rijaseta". Islamska zajednica. Pristupljeno 28. 4. 2024.
  4. ^ Čaušević, Armin. "Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini". Islamskazajednica.ba. Pristupljeno 28. 4. 2024.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]