Idi na sadržaj

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Islamski pedagoški fakultet u Bihaću
Osnovan23. decembra 1995.[1]
VrstaFakultet
Krovna institucijaUniverzitet u Bihaću
LokacijaBihać, Bosna i Hercegovina
Veb-sajtipf.unbi.ba

Islamski pedagoški fakultet u Bihaću je visokoškolska ustanova koja se nalazi u sastavu Univerziteta u Bihaću. Osnovan je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 23.12.1995. godine. Jedna od 7 članica univerziteta postao je 15. augusta 1997. godine, nakon što je Vlada Unsko-sanskog kantona, kao osnivač Univerziteta, potvrdila odluku o pridruživanju fakulteta Univerzitetu u Bihaću.[1] Trenutni dekan Fakulteta je doc. dr. Hajrudin Hodžić.

Historija[uredi | uredi izvor]

Islamska pedagoška akademija, organizovana kao viša škola, bila je preteća današnjeg fakulteta. Zadatak akademije je prvenstveno bilo obrazovanje kadrova za izvođenje nastave iz predmeta islamske vjeronauke a njen osnivač je bila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini. Nakon donošenja odluke o udruživanju postojećih bihaćkih fakulteta u Univerzitet, akademija isti akt o udruživanju potpisuje 20. juna 1997. godine a pridruženom članicom univerziteta postaje 15. augusta 1997. godine.[1] Razvojem ove visokoškolske ustanove osjeća se potreba za njenim prerastanjem u fakultet. 14. septembra 2005. godine izvršena je transformacija sa dvogodišnjeg na trogodišnji studij a odlukom Sabora islamske zajednice od 25.09.2004. godine Akademija je preimenovana u Islamski pedagoški fakultet u Bihaću. Reformom, studijski program je usklađen po bolonjskim principima (3+2+3), uz uvođenje ECTS bodova.[1]

Nastava na studiju I ciklusa studija od akademske godine traje četiri akademske godine, tj. 8 semestara (240 ECTS bodova).

Odsjeci[uredi | uredi izvor]

Na fakultetu trenutno postoje dva studijska odsjeka:

  • Odsjek islamske vjeronauke i
  • Socijalna pedagogija i duhovna skrb (odsjek uveden od 2012/2013 godine).

Osim osnovnog studija, na oba odsjeka se organizira nastava i na master studiju.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Islamski pedagoški fakultet u Bihaću - Osnovni podaci". ipf.unbi.ba. Arhivirano s originala, 22. 9. 2017. Pristupljeno 8. 3. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]