Ismeta Dervoz

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ismeta Dervoz
10 bscap0002.jpg
Osnovne informacije

Ismeta Dervoz - Krvavac, prva dama nekadašnje Televizije Sarajevo tokom kasnih 1970ih i 1980ih godina, TV-voditeljica i prvo ime domaće šlageristike. Trenutno živi u Sarajevu. Zastupnica je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH[1].

Biografija i muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Sarajevu 18. 1. 1954. godine, gdje je nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja (gimnazija) 1984. diplomirala na Višoj ekonomsko-komercijalnoj školi. Završila je i nižu muzičku školu – odsjek klavir. Aktivno se služi engleskim jezikom, a u manjoj mjeri francuskim, ruskim i italijanskim.

Od 1968. godine (u dobi od 14 godina) profesionalno se bavi pjevanjem kao članica pop rok grupe Kodeksi, sa kojom je nastupala zajedno sa Goranom Bregovićem i Željkom Bebekom.

Za ovaj period su vezani brojni festivalski nastupi i nagrade u zemlji, kao i 2 nastupa na takmičenjima za pjesmu Eurovizije 1976. (sa pjesmom "Ne mogu sakriti svoj bol") i 1981. (kao prateći glas Vajti u pjesmi "Lejla", zajedno sa Nedom Ukraden i Jadrankom Stojaković). Također, tu su društvena priznanja za angažman u humanitarnim akcijama, koncertni nastupi u zemlji i inostranstvu, televizijske emisije. Generacije pamte neke od hitova u izvedbi Ambasadora ("Zemljo moja", "Ne mogu skriti svoju bol", "Negdje na nekom moru", "Sviraj mi sviraj").[2]

Karijera s Ambasadorima[uredi | uredi izvor]

Grupu Ambasadori je 1968. godine osnovao gitarista Slobodan Vujović, nakon raspada sarajevskih Kodeksa, od čijih članova će s jedne strane u budućnosti nastati Bijelo dugme, a na drugoj Ambasadori.

Kroz ovaj sarajevski pop sastav prošao je niz muzičara, kao što su Perica Stojanović, Miroslav Šaranović, Sead Avdić (bubnjari) Ivica Vinković i Enes Bajramović (basisti), Vlado Pravdić (klavijature), Andrej Stefanović (saxofon), Krešimir Vlašić (truba), i vokalnih solista: Zdravko Čolić, Hajrudin Varešanović, Jasna Gospić i Ismeta Dervoz (Krvavac), koja je bila zaštitni znak grupe u njihovoj najplodnijoj fazi od 1972. do 1976. godine.

Na tadašnjoj pop sceni izdvojili su se zbog naglašene instrumentalne postave s puhačima, što im je omogućavalo raskošna i zanimljiva aranžerska ostvarenja.

U početku su Ambasadori svirali muziku zasnovanu na svjetskim hitovima, ali nakon prvih nastupa na domaćim festivalima zabavne muzike, počinje i njihova autorska afirmacija. Zanimljivo je da su svi pjevači Ambasadora počinjali u ovoj grupi kao potpuno anonimni solisti, a onda su napuštanjem sastava postizali izuzetne solističke karijere.

Na Vašem šlageru sezone 1975. osvajaju četvrto mjesto sa pjesmom "Zemljo moja", i nagradu "Zlatni mikrofon". Pjesma je i do danas ostala veliki hit.

Sljedeće, 1976. godine, Ambasadori pobjeđuju na Festivalu Opatiji i predstavljaju Jugoslaviju na Eurosongu s pjesmom "Ne mogu skriti svoj bol". Međutim, pjesma je bila "viša matematika" za taj festival "lahkih" nota, tako da su bili predposljednji na listi učesnika, po broju glasova. [2]

Samostalna karijera[uredi | uredi izvor]

Ubrzo nakon toga, godine 1977. pjevačica Ismeta Dervoz započinje solističku pjevačku karijeru.

Redovno je učestvovala na festivalu Vaš šlager sezone, i snimila je par singl ploča sa pjesmama sa tog festivala. Godine 1980. osvaja i prvu nagradu sa pjesmom „Ja nemam mira“.

Godinu dana kasnije, snimila je solistički album "Ismeta" (Diskoton, 1981), s pjesmama Kemala Montena, Slobodana Vujovića, Rajka Dujmića, Enesa Bajramovića i drugih.

Osim redovnog učešća na festivalu Vaš šlager sezone, kao izvođač, Ismeta je često pjevala i prateće vokale drugim solistima. Tako je 1981. godine zajedno sa Nedom Ukraden i Jadrankom Stojaković, bila izabrana kao prateće pjeva u pjesmi "Lejla" Seida Memića "Vajte", koja je predstavljala Jugoslaviju na Evroviziji 1981. godine.

Od 1980. uz angažman na estradi radi kao scenaristica i voditeljica gledanih TV programa, radio i televizihska komentatorica sa značajnih domaćih i svjetskih festivala (24 godine kontinuirano, uživo prati Festival u Sanremu). Također je izvještavala i pisala recenzije za pisane medije u Bosni i Hercegovini.

Od 1988. kad je odlučila da prestane sa aktivnim nastupima na estradi i diskografijom, počela je sa radom u muzičkom programu Radio Sarajeva kao urednica i voditeljica. Svoj posljednji nastup sa kojim je, praktično i zatvorila vrata svojoj pjevačkoj karijeri, imala je na festivalu Vaš šlager sezone 1988, sa pjesmom "Plavi jorgovani".

Godine 1992. pokrenula je projekat učestvovanja RTV BiH na "Takmičenju za pjesmu Evrovizije". Dugogodišnja je producentica takmičenja i šefica delegacija RTV BIH.

Nagrađena je poveljom Internacionalne lige humanista za djelovanje u periodu od 1992. do 1996. Godine 1995. postavljena je na mjesto šefa Muzičko-revijalnog programa TV BiH zatim FTV, a producentica je i "Šlagera sezone 1999" (obnovljeni popularni Festival).

Trenutno radi na mjestu urednice/producentice specijalnih projekata FTV.

U posljednjih nekoliko godina za potrebe FTV producirala je koncerte: Kemala Montena, Safeta Isovića, Hanke Paldum, Halida Bešlića, Hari Mata Hari,Gibonnija, Olivera Dragojevića,Toše Proeskog, Željka Samardžića, Festivale zabavne muzike u Mostaru, Bihaću, Neumu, dječiji festival "Mali šlager 2002, 2003". Bila je zamjenica direktorice projekta "Otvaranje obnovljenog Starog mosta u Mostaru 2004". Uredila je i realizirala brojne Tv projekte - Tv Bingo show (šest sezona zaredom, jedan od najgledanijih programa u BiH), novogodišnje programe FTV.

Godine 2005. u periodu od 2 mjeseca producirala je 13 emisija uživo iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine za FTV (" Ljeto sa FTV").

Posljednji uredničko/producentski angažman je posao izvršne producentice projekta EURO 2008 (fudbalsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj) za JS RTV BIH i direktan prenos koncerta Andree Bocellija i Češke filharmonije iz Međugorja za FTV. [2]

Festivali[uredi | uredi izvor]

Učestvovala na Eurosongu kao prvi glas grupe "Ambasadori", sa pjesmom "Ne mogu skriti svoju bol" 1976. godine za Jugoslaviju. Dugi niz godina nastupala je i na sarajevskom festivalu zabavne muzike Vaš šlager sezone, prvobitno kao vokalna solistica grupe "Ambasadori" (1973-1976), a potom i sa svojim solo nastupima (1977-1988). [2]

 • 1970. Vaš šlager sezone - Stari i mladi
 • 1970. Pesma leta - Dženge, dženge
 • 1972. Skoplje - Sviraj mi, sviraj (kao vokal grupe Ambasadori)
 • 1973. Vaš šlager sezone - Srce te želi (kao vokal grupe Ambasadori)
 • 1973. Opatija - Kao rijeka (kao vokal grupe Ambasadori)
 • 1974. Vaš šlager sezone - Negdje na nekom moru (kao vokal grupe Ambasadori), četvrto mjesto
 • 1974. Opatija - Lijepe riječi (kao vokal grupe Ambasadori)
 • 1975. Vaš šlager sezone - Zemljo moja (kao vokal grupe Ambasadori), nagrada za interpretaciju
 • 1975. Opatija - Budi s njom (kao vokal grupe Ambasadori)
 • 1976. Vaš šlager sezone - Usne imam da ga ljubim (kao vokal grupe Ambasadori)
 • 1976. Opatija, Evrosong - Ne mogu skriti svoju bol (kao vokal grupe Ambasadori)
 • 1977. Vaš šlager sezone - Između jave i sna
 • 1978. Vaš šlager sezone - Dobro došao u život, treća nagrada publike
 • 1980. Vaš šlager sezone - Ja nemam mira, pobjednička pjesma
 • 1980. Opatija - Tvoje pismo
 • 1981. Vaš šlager sezone - Dobro jutro
 • 1981. Opatija - Dok me ljubav nije našla
 • 1982. Vaš šlager sezone - Ljubav nema bolje dane
 • 1982. Opatija - Ima nešto u tom što me nećeš
 • 1983. Vaš šlager sezone - Pusti me na miru
 • 1985. Opatija - Luduj srce
 • 1987. Vaš šlager sezone - Biće opet dobro, dušo
 • 1988. Vaš šlager sezoone - Plavi jorgovani
 • 1989. Makfest - Mi beše ti se'

Muzičko stvaralaštvo[uredi | uredi izvor]

S Ambasadorima[uredi | uredi izvor]

Singl ploče
LP ploča

Solo karijera[uredi | uredi izvor]

Singl ploče

Uspjesi i nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ https://www.parlament.ba/sadrzaj/poslanici/p/default.aspx?id=151&langTag=bs-BA&pril=b[mrtav link]
 2. ^ a b c d e f "Ismeta Dervoz-Krvavac - Biografija". svastara.com. Pristupljeno 17. 4. 2022.
 3. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 20. 8. 2011. Pristupljeno 18. 7. 2013. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)