Ispravno ime (botanika)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ispravno ime ili (sa tuđicom) korektno ime – u botanici – je ono po Međunarodnom kodeksu nomenklature algi, gljiva i biljaka (ICN), jedno i jedino botaničko ime koji će se koristiti za određeni takson, kada taj takson ima određeni položaj i taksonomski rang.[1][2] To ime mora biti valjano objavljeno, prema postupku koji je definiran u najmanje 16 članova ICN-a.[3] It must also be "legitimate", which imposes some further requirements.[4]

Ako postoje dva ili više legitimnih imena za isti takson (s istim ograničenjem, položajem i rangom), tada je ispravno ime ono koje ima prioritet, tj. koje je bjavljeno najranije,[5] iako imena mogu biti sačuvana ako su se široko koristila. Objavljena imena koja nisu tačna imena nazivaju se sinonimi.[6] Budući da se taksonomi ne mogu složiti u pogledu cirkumskripcije, položaja ili ranga taksona, za određenu biljku može biti više od jednog tačnog imena. Oni se mogu nazvati i sinonimima.

Primjer[uredi | uredi izvor]

Linnaeusova Adenanthera falcataria ima mnogo drugih imena

Različiti taksonomski položaji mogu dovesti do različitih tačnih imena. Naprimjer, najranije ime najbrže rastućeg stabla na svijetu je Adenanthera falcataria L. stoji oznaka za "Linnaeus" koji je prvi valjano objavio ime. Adenanthera falcataria je, dakle, jedno od tačnih imena za ovu biljku. Postoje i druga tačna imena, zasnovana na različitim taksonomskim tretmanima.

 • Rod Albizia može se svrstati na način kao što je to prvo učinio Fosberg. Kada se postavi u ovaj rod, prvi izbor tačnog imena je ime novog roda, praćeno epitetom ranijih vrsta, dajući ime Albizia falcataria . Ovo se ime ne može upotrijebiti ako u rodu već postoji vrsta s ovim epitetom, tako da bi se stvorio nelegitimni duplikat. Kako to nije slučaj, ispravno ime biljke u ovom rodu je „Albizia falcataria“ (L.) Fosberg. "Fosberg" je autoritet za prelazak na novi rod; "L (innaeus)" i ovlast za 'osnovno ime' (basionym) iz kojeg je izvedeno novo ime.[7]
 • Može se smjestiti i u rod Paraserianthes . Ispravno ime na tom položaju je „Paraserianthes falcataria“ (L.) I.C.Nielsen.
 • U rodu Paraserianthes ova vrsta nalazi se u sekciji „Falcataria“. Ako je ta povećana da postane rod „Falcataria“, ispravno ime ne može biti „Falcataria falcataria“, kao što se može očekivati, jer su, po botaničkom kodu (ali ne i zoološkom), nazivi s istom riječju kao i rod i specifični epitet (tautonimi), koji su zabranjeni.[8] Mora se tražiti alternativni bazionim ili stvoriti novo ime. Tačno ime je Falcataria moluccana (Miq.) Barneby and J.W.Grimes.

Četiri imena Adenanthera falcataria, Albizia falcataria, Paraserianthes falcataria i Falcataria moluccana tačna su, s obzirom na to da je biljka smještena u ova četiri roda. Koji je "pravi" rod, problem je taksonomije, a ne nomenklature. Tako će ova vrsta drveća imati različit tačan botanički naziv za različite ljude.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ McNeill et al. 2012, Glossary
 2. ^ Turland, N. (2013). The Code Decoded: A user's guide to the International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants. Regnum Vegetabile Volume 155. Koeltz Scientific Books. ISBN 978-3-87429-433-1.
 3. ^ McNeill et al. 2012, Article 6.2
 4. ^ McNeill et al. 2012, Articles 6.3 and 6.4
 5. ^ McNeill et al. 2012, Principle III
 6. ^ McNeill et al. 2012, Article 7.2
 7. ^ McNeill et al. 2012, Article 53
 8. ^ McNeill et al. 2012, Article 23.4

Bibliografija[uredi | uredi izvor]