Istok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Za druga značenja, pogledajte Istok (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Strane svijeta - istok

Istok je jedna od glavnih strana svijeta. Istok je smjer Zemljine rotacije oko svoje osi, pa se zbog toga Sunce pojavljuje na istočnoj strani.

Navigacija[uredi | uredi izvor]

Prema konvenciji, istok se na mapama nalazi na desnoj strani, ako to nije drugačije označeno, i označava se sa 90° ili 3 sata. Na suprotnoj je strani u odnosu na zapad i okomit na pravac sjever-jug.

Najčešća oznaka za istok na kartama i kompasima je engleska oznaka E (East).

Kulturološki uticaj[uredi | uredi izvor]

Istok je također vrlo rasprostranjeno slavensko ime tokom ranog srednjeg vijeka. S obzirom da sunce izlazi na istoku, mnogi narodi su se tokom historije pri molitvi okretali prema izlazećem suncu. Praksa molitve u pravcu istoka je starija od kršćanstva, ali je ova religija usvojila taj pravac jer se mislilo da je istok mjesto postanka čovječanstva. Prema tome, neke kršćanske crkve su tradicionalno oltarima orijentisane prema istoku.[1][2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Orientation of Churches". Catholic Encyclopedia. Pristupljeno 6. 11. 2017.
  2. ^ Peters, Bosco (30 April 2012). "Architectural Design Guidelines 1". Liturgy.co.nz. Pristupljeno 6. 11. 2017.