Idi na sadržaj

Istok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Strane svijeta - istok

Istok je jedna od glavnih strana svijeta ili tačke kompasa. Na suprotnom je smjeru od zapada i smjer je Zemljine rotacije oko svoje osi, pa se zbog toga Sunce pojavljuje na istočnoj strani.

[uredi | uredi izvor]

Prema konvenciji, istok se na mapama nalazi na desnoj strani, ako to nije drugačije označeno, i označava se sa 90° ili 3 sata. Na suprotnoj je strani u odnosu na zapad i okomit na pravac sjever-jug.

Najčešća oznaka za istok na kartama i kompasima je engleska oznaka E (East).

Kulturološki uticaj

[uredi | uredi izvor]

Istok je također vrlo rasprostranjeno slavensko ime tokom ranog srednjeg vijeka. S obzirom da sunce izlazi na istoku, mnogi narodi su se tokom historije pri molitvi okretali prema izlazećem suncu. Praksa molitve u pravcu istoka je starija od kršćanstva, ali je ova religija usvojila taj pravac jer se mislilo da je istok mjesto postanka čovječanstva. Prema tome, neke kršćanske crkve su tradicionalno oltarima orijentisane prema istoku.[1][2]

Unutar pojedinačnog grada unutar sjeverne hemisfere, istočni kraj je obično siromašniji jer preovlađujući vjetrovi pušu sa zapada.[3]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Orientation of Churches". Catholic Encyclopedia. Pristupljeno 6. 11. 2017.
  2. ^ Peters, Bosco (30. 4. 2012). "Architectural Design Guidelines 1". Liturgy.co.nz. Pristupljeno 6. 11. 2017.
  3. ^ Benedictus, Leo (12. 5. 2017). "Blowing in the wind: why do so many cities have poor east ends?". The Guardian. Pristupljeno 2. 10. 2019.